Тотю Младенов: Готов съм да подам оставка

Социалният министър Тотю Младенов заяви вчера, че е готов да подаде оставката си, ако премиерът му я поиска. Ден преди това Бойко Борисов каза, че е вдигнал жълт картон на министъра си, защото не е обяснил на синдикатите за вдигането на пенсионната възраст. „Премиерът е напълно прав. Работата му е да критикува тези министри и министерства, включително и мен, ако не съм си свършил работата“ , каза социалният министър след среща с президентите на КНСБ Пламен Димитров и КТ “Подкрепа“ Константин Тренчев.
Основният извод на Младенов след вчерашния разговор с лидерите на двата най-големи синдиката у нас е, че възможностите за социален диалог не са изчерпани. Той допусна, че са възможни компромиси и от трите страни, които участват в него. По думите му по-добре е да има лош диалог, отколкото да няма никакъв, защото второто няма да доведе до нищо добро.
Младенов каза, че е споделил пред Тренчев и Димитров наблюденията си за оказвания от икономическата и финансова криза допълнителен натиск върху осигурителните системи в Европа. В тези условия, за да се запази стабилността на системата и да се гарантират пенсиите, които получават настоящите и бъдещите пенсионери, било неизбежно у нас да се направят планираните от правителството реформи. Според Младенов в края на 2010 година, когато се стигнало до споразумението между правителството, синдикатите и бизнеса, ситуацията била друга и се разчитало на отшумяване на финансовата криза. „Предложихме вдигане на стажа с по 4 месеца от 1 януари следващата година и след това и за възрастта за пенсиониране. Това, което става в ЕС и САЩ, ни кара да бъдем по-предпазливи и консервативни. Получихме и доклад на ЕК, който окуражава действията на правителството и ни препоръчва да изтеглим по-рано някои от мерките. За догодина сме заложили постъпления - 50% от данъци и 50% от осигурителни вноски”, допълни той.
Относно готвената стачка в железниците Тотю Младенов препоръчал на синдикалните лидери да огледат юридически нещата още веднъж и всички действия да бъдат съобразени със закона. „За БДЖ им казах, че ако искаме да спасим системата в БДЖ, ако искаме да запазим всички хора, които работят там, трябва да се направи реформа много бързо. Дал съм на Агенцията по заетостта да работи още отсега по профилите на онези, на които им предстои да бъдат съкратени, за да им се окаже максимална помощ”, разкри част от разговора си с Пламен Димитров и Константин Тренчев социалният министър.

Станете почитател на Класа