Синдикатите напускат Националния съвет за тристранно сътрудничество

КНСБ и КТ “Подкрепа“ се оттеглят от Националния съвет за тристранно сътрудничество. Тристранният съвет преустановява своята работа в този си вид. Това заявиха вчера президентите на двата синдиката Пламен Димитров и Константин Тренчев. „Причините за нашето недоволство са ясни. Безпардонно е нарушено споразумението ни с управляващите за увеличаване на пенсионната възраст. Диалогът ни е изпразнен от съдържание. Причина за решението ни е и планираното отнемане на клас прослужено време за работещите“, обясни Пламен Димитров. Според неговата констатация двата синдиката са установили неоправдано нарушение на трудови, социални и синдикални права в България. Особено видни те станали през последните седмици. „Еманация на това поведение са действията на министъра на финансите Симеон Дянков“, обобщи лидерът на КНСБ.
„Реформата има своите кусури. Драматичният спад и намаление на вноските доведе до състоянието, в което е НОИ. Беше ясно, че ще се стигне дотук. Анализите показват, че нито спестените суми, за които зам.-министърът на финансите Владислав Горанов говори, в размер на 51 млн. лева, нито „ускорените” реформи за увеличаване на пенсията на 16 000 души могат да обосноват тежкото и несъгласувано нарушение на договорения режим за пенсиониране и националното споразумение, под които стоят подписите на министър-председателя и представителните организации на работниците и работодателите“, коментира още Пламен Димитров. Той обеща следващите дни да покаже на управляващите примери от САЩ, Великобритания, Германия и Франция, където се плаща клас прослужено време. „Ние ще продължим да отстояваме доплащането за клас в този вид, в който то съществува в момента. През 2008 година го променихме, увеличили сме го и то отговаря на неговото предназначение да стимулира работещите да остават в същата професия, в същия бранш, да натрупват квалификация, умения и опит“ категоричен е лидерът на КНСБ. "Призоваваме всички наши структури по места да попитат депутатите от съответния избирателен район как ще гласуват за нещо, което тежко накърнява правата на избирателите", заяви д-р Константин Тренчев, президент на КТ "Подкрепа". Според него е смущаващо по този начин да се правят промени на пенсионната възраст и те напомнят за прикриване на истината, че държавата е закъсала зверски с парите. Ще искаме лична среща на най-високо ниво с премиера, защото той има отговорност за действията на своя екип, добави Константин Тренчев. По думите му КТ “Подкрепа“ и КНСБ ще уведомят за решенията си международните организации на труда и посланиците на европейските страни у нас.
От днес двата синдиката организират подписка в цялата страна. Чрез нея те ще се допитат до своите структури желаят ли да участват в еднодневна национална еднодневна стачка. Резултатите от подписката и допитването на КНСБ и КТ “Подкрепа“ ще бъдат обявени на 30 ноември, когато двата синдиката възнамеряват да организират съвместна национална демонстрация, шествие и митинг пред Народното събрание срещу готвеното увеличаване на пенсионната възраст и отмяната на класа за прослужено време.


Пламен Димитров: Готов съм за дуел с Дянков
Лидерът на КНСБ Пламен Димитров е готов да приеме покана за дуел от финансовия министър Симеон Дянков, ако ковчежникът на държавата се почувства засегнат заради обвиненията в лъжа, отправени му от синдикалния лидер. „Всичко приемам, по всякакви закони. По време на съвета за тристранно сътрудничество попитах Симеон Дянков има ли някакво намерение за промяна в пенсионната сфера. Отговорът беше: „Не, няма такива намерения.“ Два дни по-късно неговият заместник Владислав Горанов обясни как ще се промени това и онова в парламентарната група на ГЕРБ“, каза пред „Класа“ Пламен Димитров. „Нямам никакви притеснения. Нека той избере оръжията“, допълни лидерът на КНСБ.



Станете почитател на Класа