Русия и САЩ облекчават визовия си режим

Русия и САЩ облекчават визовия си режим, като целта е туристите от двете страни да получат многократни визи за 3 години, а чиновниците - едногодишни многократни визи, предаде ИТАР-ТАСС. Външните министри на двете страни Хилари Клинтън и Сергей Лавров направиха важна крачка към облекчаване на режима при разговора си на остров Бали в Индонезия. На шестата среща за Източноазиатското сътрудничество през уикенда двамата си обмениха ноти, чрез които да се опростят визовите формалности. В руското законодателство 3-годишни визи не са предвидени, така че предложението трябва да бъде съгласувано в парламента.
По време на юлското си посещение във Вашингтон след преговорите с Клинтън Лавров обяви, че споразумението за облекчаването на визовия режим между САЩ и Русия ще бъде подписано още тази година, като остава да се уточнят само отделни технически параметри.
Клинтън от своя страна смята, че сключването на споразумението е историческо събитие за двете страни. „Това историческо визово споразумение облекчава придвижването между нашите държави и укрепва връзките между нашите народи. Документът е приет в интерес на голям брой руснаци и американци – бизнесмени и туристи, които пътуват на групи или поотделно”, се казва в изявление на Държавния департамент.
В момента руснаците имат безвизов режим с много държави от Южна Америка, като Чили, Аржентина, Бразилия, Венецуела и др.

Станете почитател на Класа