БСП и Синята коалиция няма да подкрепят бюджет 2012

БСП и Синята коалиция няма да подкрепят бюджет 2012, стана ясно вчера. „СДС и ДСБ няма да подкрепим държавния бюджет за следващата година, както и бюджетите на НОИ и НЗОК“, съобщи вчера лидерът на СДС Мартин Димитров след редовното заседание на Националния изпълнителен съвет на партията. Най-големият проблем на бюджета и правителството е липсата на мерки и фактори за растеж на икономиката, коментира той. Според него тази позиция не трябва да бъде разглеждана като персонална критика към Симеон Дянков и би било хубаво премиерът да запази финансовия министър на поста му, „ако иска да има финансова стабилност“.
Стабилността и фискалните правила са важни, но правителството няма план за излизане от бедността, добави Мартин Димитров. Според него растежът може да дойде от увеличаване на преките чужди инвестиции и ударно усвояване на европейските фондове. „Имаме съмнения дали тази администрация ще има необходимия капацитет това да се случи“, заяви лидерът на СДС. На практика позицията на СДС потвърждава три пъти „не“ на бюджета, заявено от Иван Костов миналата седмица. „Това е бюджетът на течението, на движението по линията на най-малкото съпротивление. Това са бюджетите от последните десет години. Никой нищо не прави, никой нищо не може да наложи да се направи, никой не може да наложи да се дадат решения. Това е просто нещо, което не си заслужава повече да бъде подкрепяно", обяви миналата седмица лидерът на ДСБ.
Бюджет 2012 няма да бъде подкрепен и от БСП, стана ясно от коментара на депутата от БСП и председател на социалната комисия в парламента Драгомир Стойнев. „В този бюджет за първи път се отнемат социални права. На майките, пенсионерите и хората с увреждания. Нито една група няма да спечели от този бюджет“, отбеляза той. Според неговата оценка, е развенчан митът за добра пенсионна реформа и тази година няма да има осъвременяване и индексация на пенсиите. Покрай коментара си за живота на хората от третата възраст Драгомир Стойнев направи и предложение премиерът да живее месец с една средна пенсия.
От ДПС все още нямат официално решение, но вече заявиха, че в бюджет 2012 няма ясно разписани мерки, които да стимулират развитието на бизнеса, както и че той е основан на „нереалистични прогнози за приходи“.
Източници от „Атака“ заявиха вчера пред в.“Класа“, че очакват партията, чието становище ще бъде оповестено днес, да не подкрепи предложения от управляващите бюджет. Засега финансовият министър Симеон Дянков е получил уверението за подкрепа на бюджет 2012 от РЗС. "Не смятаме, че бюджет 2012 тласка държавата към финансов колапс", посочи в понеделник Яне Янев. Според него, предлаганият бюджет за следващата година е десен и консервативен, с единствено възможните параметри при тежка финансова рецесия и криза.

Станете почитател на Класа