Марио Монти бърза с кабинета, медиите вече го наредиха

Марио Монти, който получи от президента на Италия мандат да състави експертно правителство, вчера започна консултации с политическите партии, а днес ще разговаря със синдикатите. Монти определи като „чиста фантазия“ имената на бъдещите му министри, които се появиха в медиите, но някои от тях може да се окажат верни.
Предположенията са, че най-ключовото министерство на икономиката ще оглави ректорът на университета „Бокони“ Гуидо Табелини. Не се пренебрегва обаче и вариантът самият Монти да поеме тази огромна отговорност. За външното министерство надделява името на бившия премиер Джулиано Амато.
МВР може да отиде в ръцете на жена, вероятно единствената в новия кабинет. Това е Анна-Мария Канчелиери, досега шеф на полицията в различни градове на страната.
Пиеро Алберто Капотости или Чезаре Мирабели, и двамата бивши председатели на Конституционния съд, са кандидати за правосъдното министерство.
Отбраната може да бъде поверена на Роландо Моска Москини – главен военен съветник на президента Наполитано.
Портфейлът за икономическо развитие е вероятно да отиде при Карло Секи , също от „Бокони“, или при Антонио Катрикала – президент на италианския „ Антитръст“.
Световноизвестният археолог Салваторе Сетис и уважаваният изследовател на църквата Андреа Рикарди са сочени най-често за министерството на културата.
Мениджърът на Alitalia Роко Сабели или Анна-Мария Тарантола - зам. генерален директор на Bankitalia, могат да поемат инфраструктурата. Вчера президентът на Конфиндустрия Емма Марчегаля призова политиците да снижат тона на споровете и желанието за реванш, за да има страната веднага правителство.

Станете почитател на Класа