Предлагат държавата да дава пари на НПО след конкурси

Неправителствени организации поискаха вчера засилване на конкурсното начало при кандидатстването за проекти, финансирани от държавата.
Според Любен Панов, който е представител на такава организация, в бюджета за следващата година са определени повече пари за определени неправителствени организации, но е съкратено перото за финансиране на проекти, за чието финансиране може да се получат пари от държавата чрез конкурс.
През 2011 г. в бюджета са заложени 750 000 лева по това перо, но реално са усвоени много по-малко. Исканията на организациите са оформени в писмо до премиера и ресорните министри.
Първото желание е да се запази съществуващото конкурсно финансиране, като неговият дял да е поне 20% от общата субсидия, която се дава от неправителствените организации. Второто искане е средствата за конкурсно финансиране да продължат да съществуват и през следващите години и техният дял да се увеличава от 20% постепенно да се стигне до 50% и в един момент да има преобладаващо конкурсно финансиране. „Искаме пълна прозрачност при определяне на субсидиите за НПО и за изразходването им“, подчерта Любен Панов.

Станете почитател на Класа