Трайков: Нужно е общо законодателство за шистовия газ

ЕС да приеме общо законодателство за проучването и добива на шистов газ. Това предлага България, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той и министърът на околната среда и водите Нона Караджова участваха в дискусионен форум "Шистовият газ - алтернатива или заплаха за околната среда", чиито организатори бяха порталът 3Е, Българската стопанска камара и Институтът за енергиен мениджмънт.
Трайков допълни, че проучването за алтернативен добив на синьото гориво е първият етап, който може да доведе до диверсификация на доставките. По думите му страната трябва да проучи с какви запаси разполага и колко ще струва той. Според него, ако се стигне до добива му, това ще даде нов хоризонт за развитие на българската промишленост, ще доведе до допълнителни приходи за общините и ще открие нови работни места. Добивът трябва да е икономически обоснован. Икономическият министър посочи, че в Полша той струва 275 долара за 1000 куб. м, а в САЩ - 140-250 долара за 1000 куб. м. За сравнение внасяният руски газ в момента е около 400 долара.
Българската инициатива идва на фона на предложената от председателя на комисията по околната среда и хранителната сигурност в ЕС Йо Лайнен нова директива за енергията, която да забрани проучванията и добива му. Политиците и еколозите вече са изразили мнението си по темата за проучванията и добива на шистов газ. За да има информирано и обективно становище, трябва да се слушат фактите, посочи Трайков.
Проучването и добивът ще се станат при условие, че те са безопасни за хората и околната среда. Министърът изтъкна, че България има от едно от най-строгите екологични законодателства в ЕС. Нона Караджова припомни, че до края на ноември правителството очаква разширително тълкуване от ЕК за прилагане на директивата за оценка на въздействието на околната среда за проучването на шистов газ.

Станете почитател на Класа