Парламентът спря безкрайното връщане на дела

Парламентът прекрати порочната практика дела да се точат с години и да се движат десетилетия наред между различни съдебни инстанции. Това стана вчера с последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които гласува Народното събрание. Новите текстове не допускат повече от едно връщане на дело от втора на първа инстанция, а последната инстанция - Върховният касационен съд да може да връща дело най-много два пъти.
„Приехме промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които дадоха възможност да се отстрани недостатъкът във връзка с бързината на наказателното производство и да се даде възможност вече да го няма този своеобразен пинг-понг между съответните инстанции", коментира депутатът от ГЕРБ и член на правната комисия Красимир Ципов.
Освен това ВКС ще може да гледа делата като касационна инстанция, която проверява решенията на останалите две инстанции и в петчленен съдебен състав. Сега законът предвиждаше да се заседава в състав само от трима съдии.
С други промени в НПК митничарите получиха правото да разследват престъпления, свързани с контрабандата. Те ще се наричат разследващи митнически инспектори и ще се назначават със заповед на министъра на финансите по предложение на шефа на Агенция „Митници“. Инспекторите ще се занимават с търговията на акцизни стоки без бандерол, престъпления против митническия режим и престъпления, свързани с вноса и износа на валута.
Парламентът прие и промени в Указа за дребното хулиганство. Според тях провинилите се в дребно хулиганство вече ще са наказват със задържане под стража до 15 дни или глоба от 100 до 500 лева. Решението на районния съдия, с което се налага наказанието, подлежи на обжалване в срок до 24 часа от постановяването му пред съответния окръжен съд. Досега санкциите за дребно хулиганство се даваха по бързата процедура и не се обжалваха. Промяната в Указа за борба с дребното хулиганство се наложи, след като през май тази година Конституционният съд излезе с решение, че невъзможността присъдите срещу противообществените прояви да бъдат обжалвани, погазва правата на българина.

Станете почитател на Класа