Барозу: Всички страни в ЕС трябва да приемат еврото

Всички страни от Европейския съюз трябва да приемат еврото, за да отговорят на опасенията, че дълговата криза може да сложи край на европейската валута. Това предложи председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу по време на конференция на фондация "Конрад Аденауер" в Берлин. Общата валута е сърцето на ЕС и съюзът трябва да се дефинира чрез принадлежността към еврото или стремежа към него. Европа или трябва да се промени, или я чака упадък, предупреди той.
По думите му не бива да се стига до разцепление между 17-те страни от еврозоната, от една страна, и останалите десет страни, от друга. Трябва да се създаде предпазна бариера за онези, които не искат да участват в движението напред, категоричен бе той. Председателят на ЕК призова Германия, като най-голямата европейска икономика, да покаже лидерство в партньорството в момент, когато Европа чертае пътя за изход от кризата.
Изказването на Барозу дойде часове след като Ройтерс съобщи, че Франция и Германия са разработили концепция за радикална промяна в еврозоната. Планът предвиждал създаването на "федерално ядро" в ЕС с единна икономическа и данъчна политика, както и намаляване на броя на 17-те страни-членки на еврозоната, без да се уточнява колко точно ще бъде той след промяната, както не се посочват срокове и критерии, по които ще стане това.
Според информация на ИТАР-ТАСС, Християндемократическият съюз (ХДС) на Ангела Меркел е подготвил резолюция, която предвижда възможността отделни страни да могат да напуснат еврозоната. В документа, който ще бъде представен официално другата седмица по време на годишната конференция на германската управляваща партия, се посочва, че страни с евро, които не искат или не са в състояние да изпълняват финансовите и икономическите изисквания, ще могат да напуснат валутния съюз и ще запазят членството си в ЕС.
Припомняме, че в момента според нормите страните от съюза нямат право да напускат еврозоната. Идеята бе за пръв път лансирана от френския президент Никола Саркози на срещата на лидерите на ЕС на 21 юли, посветена именно на мерките за стабилизирането на Гърция. През октомври въпросът бе повдигнат отново.
Въпреки че според световните медии новината изглежда очаквана, говорителят на германското правителство Щефен Зиберт, както и самият канцлер Ангела Меркел заявиха, че информацията не отговаря на истината. Според Меркел, Германия има за цел да запази еврозоната в настоящата й форма. Проблемите на Европа сега са толкова "неприятни", че е необходимо бързо да бъдат извършени дълбоки структурни реформи, посочи канцлерът и добави, че останалият свят няма да чака Европа. Припомняме обаче, че точно тя призова за промени в договорите на ЕС, след като френският президент Никола Саркози защити идеята си за Европа на две скорости, в която страните от еврозоната да ускорят и задълбочат интеграцията си, а разширяващата се група извън еврозоната да остане с не толкова тесни връзки. Според Ройтерс точно тези думи дават сигнали, че някои членове на валутния съюз може да се наложи да го напуснат.

Станете почитател на Класа