ДПС и БСП се обединиха за касиране на президентския вот

ДПС ще подкрепи искането на БСП да бъдат касирани изборите за президент и вицепрезидент. Това съобщи вчера в парламента зам.-председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан. Според процедурата за касиране на вота трябва да бъде сезиран Конституционният съд. За целта е нужна подкрепата на 48 народни представители, като депутатите на левицата и на движението са общо 78.
„Без да имаме официално крайно решение мога да кажа, че след като вземем формално решение, най-вероятно, ще подкрепим искането за касиране на вота“, обясни Местан. Според него никога българското общество не е имало толкова непреодолими съмнения за опорочаване на вота. Той обясни, че тази инициатива трябва да изиграе своята превантивна роля, за да не се повтаря такава порочна система за организиране на изборите.
От ДПС настояват още да се създаде анкетна комисия, която да провери действията на МВР по провеждането на изборите заради нарушените права на избирателите.
От движението посочват като пример, че много хора неправомерно са останали извън избирателните списъци.
„Президентът на републиката е прекалено важен държавен орган, за да е възможно мандатът на новоизбрания държавен глава да започне със съмнение за легитимността на обявените изборни резултати. Държавническата култура задължава изясняването на всички обстоятелства около избора“, коментира още Местан. Той каза, че в забранителните списъци са попаднали посланици на България. „Има трагикомични случаи на хора, които 20 години не са напускали съответното населено място. Големият въпрос кой и защо допусна не нарушението, а престъплението“, заяви Местан.
От партия „Атака“ също заявиха, че ще се включат в инициативата за сезирането на Конституционния съд.
„До момента сме обявили принципно съгласие за сезиране на Конституционния съд“, заяви пред „Класа“, Павел Шопов от „Атака“. Той обясни, че решението още не е разглеждано от парламентарната група. „Ние имаме политическата воля като партия за касирането на резултатите“, беше категоричен Шопов.
От опозицията срещу идеята за касиране се обявиха от Синята коалиция и РЗС, които открито подкрепиха кандидатите на ГЕРБ на втория тур. От ГЕРБ пък още във вторник заявиха, че не се страхуват от евентуално сезиране на КС.

Станете почитател на Класа