Почти 30 души обжалват изборите за общински съвет

Близо 30 души обжалват изборите за общински съвет в София. Административният съд в столицата отложи вчера началото на процеса заради нередовно призоваване на част от обжалвалите, съобщи БТА. Без уважение беше оставено искането, с което ОДС поискаха спиране на влизането в сила на решението на столичната общинска избирателна комисия (ОИК) за Столичен общински съвет.
До 18 ноември, когато е следващата дата на процеса, всички страни трябва да представят необходимите документи и да изчистят пропуските по жалбите.
Председателят на столичната ОИК Марина Белчева вече е предоставила на съда близо 1500 протокола от секционни избирателни комисии; МВР е изпратило забранителните списъци за
гласуване, без обаче към тях да е приложена методологията, по която са подготвени, стана известно в съдебната зала.
Изборният резултат за общински съвет обжалват редица партии и организации, сред които са БСП, "Атака", ВМРО, Синята коалиция, НДСВ и други. Съдът допусна и като страна по делото политическа партия ГЕРБ.
По време на първия тур на изборите двама депутати от ГЕРБ – Станислав Иванов и Иван Божилов, бяха засечени в ОИК, без да имат право да са там, като първият дори бе сниман от фоторепортери да носи чувал с бюлетини. Случаят предизвика голям скандал, който се наелектризира допълнително от огромните опашки пред ОИК.

Станете почитател на Класа