БСП ще оспорва избора на президент пред Конституционния съд

БСП ще оспорва законността на избора за президент и вицепрезидент пред Конституционния съд. Това каза вчера лидерът на левицата Сергей Станишев след заседание на Изпълнителното бюро на партията. Според юристите, изслушани на Изпълнителното бюро, имало достатъчно закононарушения и противоконституционни действия, свързани с провеждането на изборите.
„Ще проведем и консултации с други политически сили с цел да стигнем до общо искане за произнасяне по отношение на законността на изборите от Конституционния съд. Не става дума за дребно политическо заяждане, а за принципен въпрос – приемат ли българското общество и демократичните партии този начин на провеждане на избори в България“, каза още Сергей Станишев.
За да бъде внесено искането в Конституционния съд, е нужна подкрепата на 48 депутати, като Коалиция за България има 40 народни представители, а ДПС е с 38 депутати.
Според Сергей Станишев „още при приемането на прословутия Изборен кодекс стана ясно, че ГЕРБ се готвят за служебна победа“. Станишев каза, че на много места от страна на управляващите били задействани „мутренски групировки и масирано купуване на гласове“.
Социалистите разкритикуваха и проектобюджета на правителството за следващата година. Според Станишев разчетите на кабинета прехвърлят тежестта на кризата върху обикновения българин, което противоречи на основния принцип за социална държава.

Станете почитател на Класа