Йорданка Фандъкова положи клетва като кмет

Преизбраният още на първи тур столичен кмет Йорданка Фандъкова положи вчера клетва като градоначалник на София. Церемонията се състоя по време на първото тържествено заседание на новия Столичен общински съвет (СОС), в който ГЕРБ отново има абсолютно мнозинство от 33-ма съветници от общо 61 членове на местния парламент. БСП успя да излъчи 15 представители в СОС, Синята коалиция - 8, НДСВ и „Атака” имат по двама съветници, а ВМРО - един.
На първото си заседание СОС очаквано избра за свой председател Андрей Иванов, който заемаше същия пост и по време на миналия мандат. Негови заместници станаха Николай Стойнев от ГЕРБ и Вили Лилков от ДСБ.
„Изборите свършиха, време е за работа. Благодаря на всички софиянци, които ми дадоха доверие за втори път. Вярвам, че всички в тази зала сме мотивирани да работим за развитието на града. Ще заложим на строга финансова дисциплина, съкращаване на разходи и привличане на евросредства“, каза в речта си Йорданка Фандъкова.
Тя допълни, че ще продължи да работи „за развитието на бизнеса и за откриването на работни места за хората“.
Йорданка Фандъкова каза още, че засега няма да назначава нов зам.-кмет по култура и образование, след като досегашният такъв - Христо Ангеличин от ДСБ, стана общински съветник. Фандъкова уточни, че лично ще изпълнява тази длъжност. Няма да се назначава и зам.-кмет по сигурността, като преди изборите този пост се заемаше от Иван Сотиров от СДС.
Преди избора на Андрей Иванов за председател на СОС тържественото заседание по традиция бе водено от най-възрастния общински съветник - доц. Лилянда Еленкова от ГЕРБ. Иванов получи 34 гласа от общо 60 гласували съветници, а опонентът му от БСП Георги Кадиев – 17 гласа. Владимир Каролев от НДСВ на три пъти предлагаше различни съветници от ГЕРБ за поста председател на СОС, но и тримата си направиха самоотвод и в крайна сметка очаквано бе избран Андрей Иванов. След избора Иванов призова колегите си да загърбят политиката и да се съсредоточат върху работата, която ги чака. „Който и да беше на мое място, щеше да понесе критики. Дано след края на мандата да можем да гледаме софиянци с чувството на изпълнен дълг", каза още той.

Станете почитател на Класа