Вдигат с две години пенсионната възраст в силовите ведомства

Увеличение на възрастта на ранно пенсиониране в системата за сигурност - МВР, военните и в Министерството на правосъдието, с две години е поискал министър Симеон Дянков, а не както бе съобщено в медиите - въобще на пенсионната възраст за всички. Това стана ясно след вчерашното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Идеята е полицаи и военни да се пенсионират, когато достигнат не 25 години, както е сега, а 27 години осигурителен стаж. Предложението обаче среща силна съпротива в лицето на служителите от сектор „Сигурност“, като полицаите са готови на стачни действия, съобщи БНР. Решението е било взето след среща на синдикални представители през почивните дни, но конкретна дата за протеста няма.
Вдигането на пенсиите ще продължи да се обсъжда на тристранка и на 15 ноември. От КНСБ предлагат увеличението за всички пенсии да е с 10%, като инициативата ще струва на хазната 347 млн. лева. Стига да има средства, трябва да се започне вдигането на най-ниските пенсии, пък посочи шефът на БТПП Цветан Симеонов.
Продължават и обсъжданията между синдикати и работодатели по темата за гъвкавото заплащане на държавните служители по формулата 70% твърда заплата и до 30% допълнително възнаграждение. Бизнесът е „за“.
От КНСБ искат и да се криминализира неплащането на осигурителни вноски от работодателите, както в. „Класа“ вече съобщи. При такова условие ние се съгласихме на работниците да бъдат налагани глоби, каза Пламен Димитров. Спорът за глобата за работници без трудов договор беше дали тя да е процент върху минималната заплата или сума от конкретна глоба, потвърди председателят на БСК Божидар Данев. Наложило се е мнението глобата да е в размер на осигурителната вноска върху минималната работна заплата за времето на констатираното нарушение, потвърди Пламен Димитров. Нашата позиция е, че глобата трябва да е процент, а другият подход ще насърчи корупцията, смятат обаче от БСК.
По критериите за представителност работодатели и синдикати сближиха позициите си, като се взе решение привилегията за работодателските организации, за които се изискваше по-малък брой членове, да се изравнят доколкото е възможно с изискванията за синдикатите.
Държавният резерв ще се преструктурира или ще се „аутсорсва“ по министерства, а няма да се закрива, стана ясно още от НСТС. За горивата ще правят специална агенция заради изискването на ЕС.

Станете почитател на Класа