Папандреу: Оттеглям се, когато предложите по-добър вариант

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу заяви, че няма да се оттегли от поста, докато не бъде предложен по-добър кандидат, за да не се получава вакуум във властта, предаде Си Ен Ен. Папандреу се опитва да формира правителство на националното единство, преговаряйки с основните партии, което да запази членството на страната в еврозоната. Когато спечели вота на доверие в парламента в петък, той предложи да отстъпи властта на коалиционно правителство, което да приеме спасителния план на ЕС, но опозицията категорично отказа и настоя за незабавни избори. Премиерът заяви, че това би означавало национална катастрофа, защото доверието в страната ще се срине в жизненоважен момент. Управляващите социалисти не се ангажираха със срокове за коалиционно правителство. То трябва спешно да гласува законопроектите и да приложи всички мерки, предвидени на срещата на еврозоната на 26 октомври, за предоставяне на втори спасителен пакет финансова помощ. Гърция трябва да ратифицира спасителния план на ЕС за извеждане на почти банкрутиралата страна от дълговата криза до края на годината. Вторият спасителен пакет за Гърция, който трябва да бъде изплатен до края на годината, предвижда 100 млрд. евро нова помощ, опрощаване на 50% от задълженията по облигации, държани от банки, както и гаранции на стойност 30 млрд. евро като финансов стимул за частните кредитори.
Гръцките медии писаха, че германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози са дали тридневен срок на Папандреу да формира правителство, който би трябвало да изтече снощи.
Лидерът на опозиционната дясна партия „Нова демокрация“ Антонис Самарас отново настоя Папандреу да подаде оставка, за да може политическият живот да излезе от застоя, предаде АФП. Изявлението бе направено след 15-минутна среща с президента Каролос Папуляс вчера. Според Самарас, докато Папандреу не реши какво иска да прави, всяко действие за спасение на задлъжнялата страна ще бъде блокирано. Той обеща, че ако премиерът подаде оставка, ще помогне “всичко да тръгне в посоката си”.


Германски туроператор предложи на Гърция плащане в драхми.



Един от водещите германски и европейски туроператори TUI ядоса гръцките хотелиери, след като им изпрати предложение за плащания в драхми, в случай че затъналата в дългове Гърция напусне еврозоната, съобщи в. ”Билд”. Говорителят на TUI Робин Цимерман обясни, че това е нормална реакция, защото компанията трябва да се защити от потенциални валутни рискове.
Председателят на борда на Асоциацията на гръцките туристически предприятия Андреас Андреадис обясни, че няма гръцки хотелиер, който да се съгласи на подобно нещо, и всички са подали оплакване до гръцкото министерство на туризма.
Според експерти новата гръцка валута може да изгуби до 60% от стойността си за отрицателно време след приемането й.

Станете почитател на Класа