Бивши кметове искат касиране на изборите в Плевен и Пловдив

Бившите кметове на Плевен Найден Зеленогорски и на Пловдив Славчо Атанасов искат касиране на местните избори в двата града. Това обявиха двамата на пресконференция вчера в столицата. Въпреки че са от различни политически сили, те заедно повдигнаха въпроса за нуждата от нов вот поради сигнали за фалшификации и купуване на гласове. Двамата бяха подкрепени и от настоящия председател на Сдружението на общините и бивш кмет на Смолян Дора Янкова. Тя също загуби поста си след оспорвана изборна борба в града, но каза, че за момента няма да търси касиране.
„Независимо в каква позиция съм, аз ще работя за СДС категорично и за десницата. Аз съм отборен играч и всичко, което сме постигали в Плевен, е благодарение на отбора. Партията ще реши кой на каква позиция да бъде“, заяви Найден Зеленогорски, който е и зам.-председател на СДС. Името му се спряга като на евентуален нов лидер на десните. Разликата между него и кандидата на ГЕРБ в Плевен е само 289 гласа. Зеленогорски коментира, че 900 гласа са му били буквално откраднати от коалиция с неговото име, която е била регистрирана без неговото съгласие и разрешение. Той обясни, че е бил сплашван, като е бил повреден служебният му автомобил, и в деня на изборите му е бил направен полицейски обиск без заповед или обяснение за какво се прави. Двамата с кмета на Пловдив обявиха, че вече са подали жалби чрез ОИК до административните съдилища.
Изборите във втория по големина град в страната са протекли по подобен начин. Там Славчо Атанасов губи с по-малко от 1% . Според него едно ръчно броене ще покаже, че повечето бюлетини, обявени за недействителни поради грешка на избирателните комисии, са в негова подкрепа. Той обяви, че полицията не се е намесила въпреки сигналите, че в центъра на града се купуват гласове.
Атанасов беше категоричен, че не се притеснява от ревизията в общината, която обеща да направи новият кмет.
„Досега имам 184 проверки като кмет. Обърнаха хастара на общината и нищо не намериха. Още една не ме притеснява“, беше категоричен Атанасов. Бившият кмет на Пловдив обяви, че няма да се откаже да се бори за касирането на вота.
I will be back, каза Атанасов, като използва култовата фраза на Арнолд Шварценегер от филма „Терминатор“.
Дора Янкова заяви, че не е от хората, които искат властта на всяка цена. „Мъчно ми беше за моите съграждани. Ще ми бъде още по-мъчно за назначените кметове, не за избраните“, каза тя.

Станете почитател на Класа