Вторият тур мина по-спокойно, БСП иска касиране в няколко общини

Вторият тур на президентските и кметските избори мина значително по-спокойно от първия, без големи опашки и без удължаване на изборния ден. Това отчетоха всички наблюдатели и ангажирани с изборния процес експерти. Въпреки това обаче не липсваха многобройни сигнали за нарушения. Най-много от получените сигнали бяха за купуване на гласове и за агитация в изборния ден.
„Прокуратурата е образувала общо 84 досъдебни производства от началото на предизборната кампания досега, съобщиха на специална пресконференция от МВР. До ранния следобед вчера бяха образувани три нови досъдебни производства - в Пловдив, Шумен и Русе, като всичките са за купуване на гласове, уточниха от МВР.
Основните опоненти в президентския и местния вот – ГЕРБ и БСП, даваха сигнали за нарушения по време на целия изборен ден, като по правило двете партии се обвиняваха една друга. От левицата дори дадоха нарочна пресконференция за изборните нарушения.

Трети тур в 8 общини прогнозират социалистите
„За съжаление на редица места ще имаме трети тур на изборите, т.е. ще имаме намеса на съдилищата при определяне на изборните резултати“, каза вчера Младен Червеняков от националния предизборен щаб на БСП. Социалистите официално излязоха с искане за касиране на вота в 8 общини - Силистра, Нова Загора, Балчик, София-град, Етрополе, Ботевград, Павел баня и Земен.
„Всичко, за което предупреждавахме, се потвърди и в деня на втория тур на изборите. Идеята за нормални и честни избори се върти само в главата на една политическа партия. Шпиц команди действат в редица населени места в страната и особено в Лом, където правят всичко възможно, за да осигурят служебната победа на една политическа формация. Купуване на гласове в такива размери в България никога не е имало“, заяви още Червеняков.
От БСП разполагали с информация, че цената на купения глас в някои населени места, в които изборите са по-оспорвани, достига до 100-150 лева. В левицата имали данни и за изчезнали бюлетини във Видинско, за прозрачни бюлетини в много изборни секции, недопускане на застъпници и наблюдатели в избирателните секции и редица други нарушения. Представителите на БСП в секционните избирателни комисии в столичния район „Искър” пък трябваше да следят и сигнализират своевременно за наличието на цивилни полицаи във или около избирателните секции.

ГЕРБ в София подаде жалба срещу левицата
Предизборният щаб на ПП ГЕРБ–София подаде жалба до ОИК-София и до ЦИК по повод разпространение на инструкции към представителите на БСП в секционните избирателни комисии, в които се указвало, че преди да запечатат печата на СИК за връщане, трябва „да го наранят”. Това е драстично нарушение на Изборния кодекс и е предпоставка за саботиране и манипулиране на изборните резултати, смятат от ГЕРБ. Представителите на управляващата партия подадоха и множество сигнали за незаконна агитация в Ямболско, Благоевградско, Пазарджишко, Шуменско и в други райони на страната.
През целия изборен ден избиратели масово се оплакваха, че вотът им е станал известен на комисиите в секциите, в които са гласували, заради прозрачна хартия на бюлетините, съобщиха от „Прозрачност без граници“.
Традиционно за последните няколко вота у нас през целия ден постъпваха сигнали за купуване на гласове, особено в ромските квартали на големите градове, включително и в Пловдив.
Сигналите за политическа агитация в изборния ден бяха другото най-често срещано нарушение вчера. Част от незаконните агитатори били вече избрани кметове, съобщаваха наблюдатели и застъпници. Интересен, но все още непотвърден сигнал до вчера вечерта пристигна и от плевенското село Бохот. Представител на местната комисия е сигнализирал в ОИК-Плевен за видеокамера, монтирана в стаята, в която се гласува. Според сигнала камерата дори заснела опит за подмяна на вече подпечатани бюлетини.

Станете почитател на Класа