Костов призова избирателите на ДСБ да гласуват за Плевнелиев

Националното ръководство на ДСБ призовава избирателите си да подкрепят на балотажа Росен Плевнелиев. „Срещу него е Ивайло Калфин, който е това, което ние не искаме да видим в никакъв случай като президент на страната, особено с подкрепата и на Ахмед Доган“, обяви вчера лидерът на партията Иван Костов на първата си пресконференция след изборите.
Костов постави редица условия пред Плевнелиев, за да получи подкрепата на тъмносините избиратели, които по думите му не били войници. Кандидат-президентът на ГЕРБ бе посъветван от тъмносините да застане плътно до позициите, които защитаваше Меглена Кунева във връзка с националната сигурност и пробива в енергийната сигурност на страната, който би се получил от реализацията на АЕЦ „Белене“ и другите руски енергийни проекти.
Ако иска да получи тази подкрепа, Плевнелиев нека се намеси с целия си авторитет на човек, който представлява ГЕРБ, да се спрат тези безобразия, които в момента текат в преброяването на резултатите, настоя още Иван Костов. Същевременно той направи изричната уговорка, че с тази препоръка ДСБ не дава никаква подкрепа на ГЕРБ за управлението на страната.
Лидерът на ДСБ ясно разграничи партията и Синята коалиция от неуспеха на Румен Христов, който получи под 2% от гласовете за президент и остана на седмо място. Костов окачестви като грубо изопачаване на нещата твърдението, че Румен Христов е бил кандидат на Синята коалиция.
„Ние от ДСБ правим извода, че бяхме поставени в условия на несполучлива формула за участие на тези президентски избори“, лаконично коментира Иван Костов. Той отказа да прогнозира и бъдещето на Синята коалиция, тъй като темата не била обсъждана от националното ръководство на ДСБ.
Председателят на СДС Мартин Димитров също отказа засега да прогнозира бъдещето на коалицията. Той все пак обясни, че СДС не са имали идеята в битката за президент да развалят Синята коалиция, а да се постигне широко дясно обединение.
На свой ред Румен Христов призна, че е много разочарован от резултата си на президентския вот. „Лошият резултат не е на СДС, а е за мен. Аз поемам отговорността за този резултат“, каза Христов. Той уточни, че не е проблем да подаде оставка като зам.-председател на СДС. Мартин Димитров също изрази подобна готовност, „ако е необходимо“.
За ръководството на СДС ключовият въпрос е защо вотът за местните избори не се прехвърли и за президент, каза Димитров и обеща това да е тема на сериозен анализ.

Станете почитател на Класа