Йорданка Фандъкова, кандидат за кмет на столицата от партия ГЕРБ: Имам програма как София да стане уредена европейска столица

- Г-жо Фандъкова, кои са най-важните неща, които научихте от столичани по време на десетките си предизборни срещи?
- Хората виждат свършеното от мен и екипа ми и оценяват реалните резултати от работата ни. Столичани имат ясни задачи и големи очаквания към кмета. Това е начинът, по който разбирам кметската работа - конкретни въпроси, конкретни решения. Кабинетът на градоначалника не е място, от което да се реализират личните или партийните амбиции на някого. Гражданите на София искат здрава работа, а не големи обещания, от които най-накрая да останат само приказките. Моята програма съдържа конкретни проекти - със срокове и ясно финансиране. Те не е предизборна, а работна програма. Представям конкретни проекти, подчинени на ясната дългосрочна цел - устойчиво развитие на София като уредена европейска столица.

- Вие често казвате, че предпочитате да показвате свършеното, вместо да обещавате. И все пак – кои са основните приоритети, върху които ще построите работната си програма, ако спечелите нов мандат?
- Залагам на два приоритета - инфраструктура и образование. За мен това са здравите основи, на които стъпва успешното и устойчиво развитие на всеки град. Продължаваме с развитието на голямата инфраструктура. Това е начинът за трайно решаване на някои от тежките проблеми на София като автомобилния трафик и състоянието на улиците. Затова и не разбирам заканите на някои от кандидатите за кметове да спрат тези проекти. Обещанията им да пренасочат средства от тях към други сфери показват некомпетентност. Над 1 млрд. безвъзмездно европейско финансиране спечелихме за метрото, канализацията, завода за отпадъците. Получихме от Европейската комисия 84 млн. евро за завода за боклука и вече строим депото към него. До дни внасяме анализа за втората фаза на завода. Другата година пускаме втория метродиаметър и вече сме готови с проекта за третия. Целта е още следващата година да влезем с масирани ремонти вътре в кварталите - кварталните улици и междублоковите пространства се нуждаят от сериозна работа. Вече имаме спечелени 63 млн. евро от ЕС, с които ще успеем да подновим на 100% тролеите. Готова е програма за поетапна подмяна на автобусите. Продължаваме строежа на детски градини - за следващата сме готови с 10 проекта. Видеонаблюдението е проект, който стартирахме и на който много държа. Над половината училища и детски градини са включени до момента. Готов е и проектът за подмяна на осветлението. Това са все мерки по сигурността на гражданите. В тях включвам и тежкия проблем с бездомните кучета. Готови сме с мерките - строим нови приюти, увеличаваме броя на мобилните екипи за кастрация.

- Някои от Вашите конкуренти са добре запознати с работата в общината – г-н Прошко Прошков, г-н Георги Кадиев, г-н Владимир Каролев. Чухте ли от тях по време на кампанията добри идеи и подходи, които биха били полезни при решаването на проблемите на столицата?
- Добре за града ни е, че всички основни кандидати са действащи кметове и общински съветници. Напълно споделям необходимостта от електронна община, за която настоява г-н Прошков. Така ще осигурим по-бързо и прозрачно обслужване на гражданите. Идеята за интелигентни системи за управление на трафика е проект, за който ние вече дори спечелихме финансиране от ЕС.
Създаването на регистър на опасните сгради беше сред идеите на опонентите ми - такъв има от няколко години, както и специални комисии, които проверяват сградите. Идеята за буферни паркове е също вече почти реализирана - те ще бъдат пуснати през август заедно с втората линия на метрото. Това, че основните опоненти предлагат неща, по които ние вече работим, ме прави уверена, че реализираме добри решения. Не очаквах обаче от такъв “сериозен отбор” с опит в местната власт да чуя идеи, които граничат с некомпетентност или са обикновен популизъм. Обещанието на кандидата на БСП г-н Георги Кадиев да реши проблема с кучетата за 1 г., като ги дава за осиновяване на софиянци и изнася в чужбина е екзотика дори за здравия разум. Настояването да се спре работата по завода за боклука е опасно и е пореден опит за саботаж на този изключително важен проект за София. Не приемам и исканията парите от приватизация да се инвестират, а да не се дават за строежа на детски градини и ремонтите на училища. Не виждам по-голяма инвестиция от инвестицията в образованието на нашите деца.

- След 1989 г. презастрояването стана сериозен проблем за София – не само в централната градска част, но и в комплексите. Има ли начин за справяне с този проблем?
- По време на този мандат на Столичния общински съвет (СОС) беше приет общият устройствен план на София. По този начин бе спряно безконтролното застрояване, неясното раздаване на разрешителни за строеж и сделки, останали в историята на града като престъпно нехайство. София не просто е била презастроявана, а се е строяло без план и без санкции. Много време ще ни отнеме да преборим всички негативи. Сега градим инфраструктура при вече построени квартали, а това изисква двойно повече средства, усилия и причинява неудобства на хората. Издигнати са цели квартали без канализация под тях. Работим по устройствените планове на кварталите - някои от тях са вече приети. За мен е важно, че това става след обсъждане с гражданите. Ще спомена устройствения план на Студентски град - там заедно с академичната общност успяхме да запазим малкото останали зелени площи след реституция и безконтролно и безредно раздаване на строителни разрешителни.

- Кога ще има закон за София и в каква степен кметската управа (ще) участва в подготовката му?
- Знаете, че проект за закон за столицата беше представен преди няколко месеца. Тогава групата, която го подготвяше, прецени, че за него е нужна ясна политическа воля и заявено от гражданите доверие. Затова отговорното решение е да се разглежда след изборите. София има своите задължения като столица и тя трябва по най-добрия начин да ги изпълнява, защото представя цялата ни нация. Това обаче не трябва да става за сметка на живота на софиянци. За мен в закона за столицата трябва да залегнат два основни принципа. Първият, да се регламентират ясно отношенията столица-държава. Целта е интересите на града и софиянци да бъдат защитени, независимо от това какво е правителството. Закон за столицата ще даде сигурност за развитието на града и ще защити интересите на софиянци. Вторият е принципът на децентрализацията. Общинските съветници (както кметът сега) трябва да носят пряка отговорност пред хората, които ги избират. Смятам, че това може да стане, когато те влизат в районни общински съвети.

- Ще се съобразите ли с политическото представителство на отделните партии в бъдещия общински съвет при назначаването на районните кметове?
- На тези избори ще гласуваме за кмет и общински съветници. Районните кметове няма да бъдат избирани пряко. Работила съм с всички районни кметове без оглед на политическата им принадлежност. Работата, която ще свърши за района си един кмет, зависи от неговата активност и желание да я свърши. Не приемам оправданията за несвършена работа поради липсата на достатъчно правомощия. Според мен работещ вариант за районите и хората е кметът да предлага своя екип. Това означава, че е много ясно кой носи отговорност и прехвърляне на топката няма да има.

- Кое е посланието, на което ще заложите, ако се наложи да участвате в балотаж за кметското място в столицата?
-  Акцентът в кампанията ми е върху свършената работа и реалните и видимите резултати. Хората ще дадат своята оценка за работата, която всеки от нас е свършил през последните години. Евентуален балотаж не ме притеснява, нито ще промени принципите, на които се основава кампанията ми. За мен е важно хората да гласуват и да участват в избора на план и визия, по които да се развива нашият град.



Йорданка Фандъкова е възпитаничка на СУ „Св. Климент Охридски“, където е завършила руска филология. След това работи като учител и директор в 73-то СОУ „Владислав Граматик“ в София. През 2005 година Йорданка Фандъкова става заместник-кмет на Столичната община по култура, образование, спорт и превенция на зависимости.
На изборите през 2009 година Йорданка Фандъкова е избрана за народен представител от ГЕРБ. В Народното събрание не остава дълго, тъй като на 27 юли е избрана за министър на образованието, младежта и науката. На 15 ноември 2009 година печели изборите за кмет на София и става първата жена на този пост.
Йорданка Фандъкова е омъжена за педиатъра Юри Фандъков, имат дъщеря Михаела и внук Алекс.

Станете почитател на Класа