Балотаж в София прогнозира „Медиана“

Балотаж на кметските избори в София прогнозира вчера социологът Кольо Колев от "Медиана". Такъв е изводът от проучване на агенцията, проведено в столицата между 6 и 11 октомври. Данните сочат, че за кандидата на ГЕРБ - Йорданка Фандъкова, биха гласували 32.2 на сто от избирателите. Втори е кандидатът на левицата Георги Кадиев - 17.7 на сто, трети – подкрепяният от Синята коалиция Прошко Прошков - 8.9 на сто. За Николай Пехливанов от „Атака“ ще гласуват 6.8 на сто от столичани. Вотът за Пехливанов расте и се доближава до кандидатурата на сините. За Владимир Каролев от НДСВ биха гласували 4.1 на сто.
Изследването регистрира необичайно високо желание да се гласува - над 70 процента от столичани са посочили, че ще отидат до урните. Според Кольо Колев високата избирателна активност „гарантира“ балотаж, докато ако тя падне до 50 процента, изборите могат да се решат още на първи тур и Йорданка Фандъкова да победи.
При балотаж един срещу друг ще се изправят Йорданка Фандъкова и Георги Кадиев.
До голяма степен вотът ще бъде партиен, коментира още Колев. Той допълни, че има известен мажоритарен момент при Йорданка Фандъкова, което увеличава шансовете й за победа. Досегашната кметица можела да очаква и сериозна подкрепа от жените-избиратели.
Според „Медиана“ оценките за работата на сегашния кмет Йорданка Фандъкова са умерено положителни - липсва както подчертан негативизъм, така и категорично позитивна оценка. Фандъкова не се оценява пряко като кмет, а чрез отношението към партията, която я издига - ГЕРБ, съответно събира негативизъм от симпатизантите на опозиционните партии и разочарованите от
ГЕРБ.
Една четвърт от анкетираните смятат, че е по-добре кметът на София да е от ГЕРБ, а 42.7 на сто - да е от друга политическа сила или независим. Мнението, че е нужен нов кмет, отстояват 44 процента срещу 33 на сто, които искат да остане досегашният.
Кольо Колев прогнозира „шарен“ общински съвет. Според проучването на „Медиана“ за общинската листа на ГЕРБ биха гласували 30.5 на сто, на левицата - 17.7 на сто, на Синята коалиция - 9.2 на сто, на "Атака" - 6.3 процента, а на НДСВ - 3.6 на сто.
Данните показват силна консолидация на ГЕРБ и БСП около партийните им кандидатури - както за кмет, така и за президент. При Синята коалиция тази консолидация е значително по-слаба - има "разпиляване" на гласове.
"Анти-ГЕРБ" опозицията стига само до риториката без шанс от излъчването на общ алтернативен кандидат, коментира Кольо Колев. Затова трудно може да се очаква значимо преливане на гласове на балотажа.

Станете почитател на Класа