НЦИОМ: Най-вероятен е балотаж между Плевнелиев и Калфин

Най-вероятен за момента е балотаж между кандидатпрезидентските двойки на ГЕРБ и на БСП. Това показват данните от огласено вчера национално представително проучване на НЦИОМ, проведено между 22 и 26 септември.
На втория тур за номинираните от ГЕРБ Росен Плевнелиев и Маргарита Попова биха гласували близо половината от анкетираните, а за издигнатите от левицата Ивайло Калфин и Стефан Данаилов - 28 на сто.
Ако изборите за президент и вицепрезидент бяха в края на септември, кандидатите на ГЕРБ биха получили подкрепата на 32 на сто от участниците в проучването, кандидатпрезидентската двойка на БСП - 18 на сто, а независимите кандидати Меглена Кунева и Любомир Христов - 9 процента.
Кандидатпрезидентската двойка на "Атака" Волен Сидеров и Павел Шопов засега изпреварва Румен Христов и Емануил Йорданов с 1 процент - 4 на сто срещу 3 на сто.
Твърде вероятно е известно скъсяване на дистанцията между първите две кандидатпрезидентски двойки, прогнозират от НЦИОМ. Според социолозите с влизането на Стефан Данаилов в надпреварата балотажът между кандидатите на ГЕРБ и на БСП става все по-вероятен. Освен твърди леви избиратели Стефан Данаилов привлича и периферен за БСП електорат. Намаляват обаче шансовете на Меглена Кунева да стигне до балотаж.
Прави впечатление, че преобладаващата част от привържениците на ДПС - 38 на сто, декларират готовност на първи тур да подкрепят двойката Калфин-Данаилов. Близо една трета – 31 процента, от симпатизантите на ДПС обаче все още не са решили за кого да гласуват. При балотаж близо 60 процента от симпатизантите на ДПС изразяват категорично намерение да подкрепят Калфин.
Волен Сидеров и Павел Шопов са кандидатите с най-висока подкрепа сред собствения си електорат - 88 на сто от привържениците на "Атака" заявяват, че ще гласуват за тях. Много висока е мобилизацията и сред симпатизантите на ГЕРБ, 80 на сто от които посочват, че ще подкрепят Плевнелиев-Попова. При хората с леви убеждения 72 на сто декларират, че ще гласуват за Калфин-Данаилов.
Над 1/3 от избирателите все още не са наясно с какъв знак трябва да отбележат на бюлетината своя избор, показва проучването на НЦИОМ. Според данните 62 процента знаят, че трябва да гласуват със знака "X" в интегралната бюлетина.
Седемдесет и два процента от анкетираните декларират, че са склонни да сигнализират, ако забележат нарушения в изборния ден.

Станете почитател на Класа