Сините обвиниха ГЕРБ в стремеж за контрол над ромския вот

Декларация за „политическата употреба на трагедията „Катуница” разпространиха вчера в парламента от парламентарната група на Синята коалиция. „Под прикритието, че се борят с ромската престъпност, като същевременно защитават ромите от насилие, ГЕРБ се стремят да поставят под контрол ромския вот в страната”, пише в декларацията на десницата, която сините не успяха да прочетат от парламентарната трибуна в сряда.
Според депутатите от Синята коалиция тази политика на управляващите заплашва провеждането на свободни и честни избори. Те заявяват още, че ако се стигне до злоупотреби с вота на малцинствата, България ще стане резерват на посткомунизма в Европа.
В декларацията се казва още, че в годините на прехода в България се прокарва митът за българския етнически модел и че според БСП и ДПС той е допринесъл за етническия мир въпреки размирните Балкани. Синята коалиция определя този модел като продължение на етническата политика на БКП и бившата „Държавна сигурност“, включвайки затваряне на малцинствата в гета, налагане на страх у хората чрез репресии и създаване на псевдоелити. От Синята коалиция завиха, че ще изпратят декларацията си до всички посланици на европейски страни у нас.

Станете почитател на Класа