Доган пише на Борисов за грешки в избирателните списъци

Хиляди български граждани, които напълно отговарят на критерия за уседналост, са лишени от конституционното си право да гласуват на изборите, като са заличени от избирателните списъци без основание. Това се посочва в писмо, което лидерът на ДПС Ахмед Доган е изпратил до премиера Бойко Борисов. В текста се настоява незабавно да бъде изготвен механизъм за служебна корекция на избирателните списъци.
Писмото бе прочетено от зам.-председателя на ДПС Лютви Местан на извънреден брифинг в централата на партията. Освен до премиера то е адресирано и до министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, до зам.-министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, до председателя на мисията на ОССЕ Вадим Жданович и до комисаря по правосъдие в ЕК Вивиан Рединг.
В писмото се посочва, че от МВР и ГРАО се оправдават с грешки в софтуера и административни проблеми. От ДПС настояват грешката незабавно да бъде поправена.
Проблемът е грамаден, защото има общини, в които вотът се решава с 20-30 гласа разлика. Дори в областния център Шумен няколко десетки гласа решиха вота на предишните местни избори, припомни Местан. По думите му към ДПС са подадени множество сигнали от граждани, които изцяло покриват изискванията за уседналост, но липсват в избирателните списъци. Зам.-председателят на ДПС уточни, че става въпрос най-вече за жители на „смесените" райони. Местан даде пример с община Девин, в която избирател липсва от списъците, като същевременно е и кандидат за общински съветник.
Спомената бе и кърджалийската община Кирково – за нея в ДПС имали сигнали за около 400 административно изключени от списъците. Движението не разполагало с данни колко са хората в цялата страна, които не са включени в списъците, но можело да се каже, че те са хиляди, а не стотици.
ДПС не номинира свои кандидати за президент и вицепрезидент като една особена проява на политическа зрелост и отговорност, посочи Местан в отговор на репортерски въпрос. По думите му решението да се въздържат от издигане на кандидатпрезидентска двойка е резултат от "горчивото осъзнаване на факта, че българското общество все още не е готово да понесе ДПС кандидати
за държавен глава".
Политическата ни оценка, че управлението на страната е пълен провал, е достатъчно ясен ориентир за зрелия избирател на ДПС, каза Местан.

Станете почитател на Класа