ГЕРБ променя закона за гражданската конфискация

Законопроектът за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност, ще бъде променен, обяви вчера Бойко Борисов, цитиран от БНР. Според премиера и лидер на ГЕРБ целта е да се гарантира, че новият закон няма да бъде използван срещу политически опоненти.
Както „Класа“ съобщи, проектът за изменения и допълнения в Закона за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, беше отхвърлен в петък от парламента. Най-спорният пункт в проекта бе т. нар. гражданска конфискация, т.е. отнемането на имущество без влязла в сила присъда. Съгласно правилника на парламента законопроектът може да бъде внесен повторно в Народното събрание най-рано след три месеца.
Правим доста по-тежък закон, който изисква повече време да се обясни на обществото. Това е единственият проблем, каза вчера премиерът Борисов. Той бе категоричен, че след три месеца законът ще бъде вкаран пак в парламента. По думите на Борисов „тези няколко забележки, които имаха към него и депутатите, и финансовото министерство, и много от юристите в България, ще ги изчистим. След нас някога може да дойде някой, който политически да го използва за разправа със свой опонент".
Отхвърлянето на законопроекта за конфискация на имущество, придобито по престъпен начин, е ясен знак за разпада на партия ГЕРБ. Това заяви вчера в предаването на bTV „Тази сутрин” депутатът от Коалиция за България Мая Манолова. Според нея твърдението й се потвърждава от това, че при гласуването на законопроекта около 30 от депутатите от управляващата партия изобщо не присъстваха в залата.
Стана ясно, че ГЕРБ са сами, никой не застана до тях, а техните депутати, които не бяха в пленарна зала, вероятно разбират, че тази политическа сила се разпада, коментира още Манолова. Тя определи проектозакона като „мракобеснически” .
Също пред bTV, депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на парламента Анастас Анастасов изрази увереност, че рано или късно законът ще бъде приет. Според него няма опасност нормативният акт да засегне невинни граждани най-малкото защото не може да бъде извършена конфискация на единственото жилище на даден човек.
От името на „Атака“ народният представител Явор Нотев заяви категорично, че партията никога не е променяла позицията си по този въпрос и винаги е била на мнение, че подобен закон не трябва да влиза в сила.


Престъпниците в Румъния могат да загубят имотите си

Румънският парламент е пред приемане на законопроект, който ще позволи на държавата да конфискува имуществото на осъдени лица, съобщи в. "Курентул". Законопроектът, предложен от министъра на правосъдието Каталин Предою, бе изискан от Европейската комисия, но според коментари в румънските медии е по-строг дори от закона за незаконното имущество от времето на Николае Чаушеску.
Румънците, разследвани от прокуратурата за престъпление, за което може да получат пет години затвор или повече, ще загубят къщите, имотите и колите си.
Законопроектът за конфискация бе одобрен от правителството и остава да бъде гласуван в парламента. Мярката се отнася както за съдени за убийства, така и за разследвани за корупция и кражби.

Станете почитател на Класа