Парламентът прие отчета на ВСС без сините и "Атака"

След близо двучасови дебати народните представители приеха вчера отчета на Висшия съдебен съвет и Инспектората към него за дейността им през 2010 г. Докладът беше одобрен с гласовете на управляващите и опозицията. „За“ гласуваха 109 депутати от ГЕРБ, БСП, ДПС и независимите. Четирима бяха против, а петима се въздържаха, като тези гласове дойдоха от Синята коалиция и „Атака“. С това свое действие на практика народните избраници подкрепиха ВСС в момент, когато няколко организации искат оставките на висшите магистрати.
„ВСС не само допусна, но и стана отзивчив на политическо вмешателство“, обяви съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов. По думите му „ерозията в съвета започнала, след като скандалът с Красьо Черничкия останал недоизяснен“. Върхът на моралната криза във ВСС обаче било раздаването на материални стимули в края на миналата година. „Цялата държава се свива, само ВСС си раздава премии – това е впечатлението, което остава. Премии за виновниците да не влезем в Шенген“, обяви Костов. Не по-малко категорична беше и заместничката му в ДСБ Екатерина Михайлова. Тя поиска да започне конституционен дебат за намаляване на числеността на ВСС. В момента съветът е от 25 души, като 11 се избират от парламента, 11 от магистратската общност, а тримата ръководители на системата са по право.
„Ние наистина се намираме пред тежко изпитание. Не може да е ниско доверието в политическата система и да бъде много високо към съдебната система”, заяви Янаки Стоилов от Коалиция за България. Той настоя за диалог между институциите. На това възразиха от ДПС. „През последните две години ние наблюдаваме именно това явление – една редовна и задълбочена комуникация между съдебната и изпълнителната власт, която обаче, вместо да доведе до подобряване на функционирането на съдебната система, има точно обратните резултати. Това е комуникация в кавички“, посочи Четин Казак. Самият ВСС беше представен от председателстващата го Анелия Мингова. Тя призна, че има проблеми „с управленския капацитет, но оставката му ще засили нестабилността на институцията“.
Малко по-късно парламентът прие и доклада за дейността на прокуратурата през м.г. Ръст с около 30 на сто на исканията за използване на СРС в сравнение с 2009 г. отчете главният прокурор Борис Велчев. „Боя се, че дебатът за СРС позамря, а ми се струва, че той трябва да бъде отново възобновен, за да се стигне до онези законодателни решения, които ще гарантират, че ще използваме толкова СРС-та, колкото нашата система на СДОТО може ефективно да обработи и ефективно да подпомогнат наказателния процес", посочи Велчев. Той отново призова за анализ на НК за евентуална декриминализация на по-леките престъпления.

Станете почитател на Класа