Скандал за партийните субсидии

Депутатите от ГЕРБ и опозицията се скараха вчера за начина, по който да се разпределя държавната субсидия, отпускана за партиите. Това стана при обсъждането на промени в Закона за политическите партии. Вносителите на предложението от партия „Атака“ искаха да се прекъсне практиката парите, отпускани от бюджета, да следват депутата при преместването му в друга парламентарна група. Измененията бяха отхвърлени с гласовете на ГЕРБ и независимите избраници. „Атака“, сините, ДПС и БСП бяха "за".
Според Волен Сидеров неправомерно отцепниците от „Атака" наливат субсидия в партийните каси на БСП и ГЕРБ. Той каза, че бившите му колеги Камен Петков и Кирил Гумнеров са декларирали принадлежност към левицата и 200 000 лева от държавната субсидия на „Атака“ вече отиват при социалистите. Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров заяви в парламента, че независимите народни представители са ренегати на своите партии, а „отварят сега големи усти за пари“.
„От какво точно се разочаровахте, господа ренегати. Вие, ренегатите, напуснали „Атака“, записали се тайничко сега в БСП. Камен Петков се е записал в БСП, а защо излъга избирателите през 2009 година, ренегат нещастен?“, попита той от парламентарната трибуна.
Депутатът от ПГ на Коалиция за България Петър Курумбашев посочи, че ГЕРБ си мълчи за субсидията, давана за ГЕРБ за деветима народни представители от групата на независимите. „Г-жо Фидосова, излезте и кажете – получавали ли сте пари за това”, призова депутатът. Бившият вътрешен министър Михаил Миков обяви, че към тяхната група се е присъединил само един човек и очаква от всички останали парламентарни сили да декларират колко души са приели.
Социалистите настояха да се върне възможността с промяна в правилника независимите депутати да могат да си правят парламентарни групи, което е забранено в момента. Червеният депутат обвини председателя на парламента Цецка Цачева, че не е информирала Народното събрание какво е движението на субсидията. Председателката на парламента заяви, че не приема тезата и твърдението, че персонално е отговорна за това да информира народните представители какво е движението на субсидията на различните парламентарни сили.
„Волен, за какво те боли? Че напуснах групата, или че не получаваш пари вече за екскурзии, за вестници, телевизии и скъпи вина? Много би ви заболяло, че се разглеждате като пари. Нищо не съм получил”, попита независимият депутат Камен Петков. Той посочи, че се е нагледал как субсидията се харчи за лични нужди.

Станете почитател на Класа