ГЕРБ и БСП най-вероятно отиват на балотаж

Бъдещият президент ще е от ГЕРБ, като кандидатът от управляващата партия със сигурност ще води на първия тур, а балотажът вероятно ще е с участието на представителя на БСП. Това показват данните от огласеното вчера проучване на Центъра за анализи и маркетинг.
При евентуален балотаж с кандидат на ГЕРБ на президентските избори Меглена Кунева би постигнала по-добър резултат, отколкото Ивайло Калфин. Ако на втория тур изборът е между Росен Плевнелиев и Меглена Кунева, за кандидата на ГЕРБ биха гласували 28,7% от анкетираните, а за Кунева – 22,9%. При ситуация с участието на Плевнелиев и Калфин съотношението се очертава 33,9% към 18% в полза на Плевнелиев.
Според данните на центъра шестимата водещи политици, които се ползват с най-високо доверие, са Кристалина Георгиева, Бойко Борисов, Меглена Кунева, Георги Първанов, Цветан Цветанов и Йорданка Фандъкова.
ГЕРБ остава водеща политическа сила. Ако днес има местни избори, за нея биха гласували 27,7 на сто от анкетираните и 29,3 на сто - ако има парламентарни избори. Резултатите за БСП са съответно 15,2 на сто и 16,3 на сто, за ДПС - 5,5 на сто и 6,4 на сто.
Изследването показва, че над 70 на сто от хората - и с ляво, и с дясно мислене, според собственото им определение, са убедени, че правителството трябва да налага пределни цени на някои стоки. Според директора на социологическата агенция Юлий Павлов това показва, че мнозинството от българите практически са с ляво мислене, независимо как се самоопределят.

Станете почитател на Класа