22-ма депутати не са вземали думата в парламента

Вече година и половина от началото на 41-вото Народно събрание 22-ма народни представители все още не са се качвали на трибуната в пленарната зала, съобщиха вчера електронни медии. Колегите на мълчаливите са се пошегували, че бройката е достатъчна, за да се направи отделна парламентарна група на „рибите“. От друга страна, и най-активните в дебатите депутати признават, че се вълнуват преди всяко излизане на трибуната. Тази малка „сценична треска“ не пощадява дори напористите Мая Манолова и Искра Фидосова.
Закономерно в най-многобройната парламентарна група – тази на ГЕРБ, има и най-много депутати, които още не са искали думата – 13. Известно е, че след коледната ваканция председателят на ГЕРБ Бойко Борисов събра депутатите си и поиска от тях повече активност и смели изказвания. Сред мълчаливите „гербери“, преброени от медиите, са Пламен Тачев Петров, Данаил Георгиев, Анатолий Йорданов, Георги Плачков, Теодора Георгиева и Христо Христов.
Изключеният от парламентарната група на ДПС Касим Дал също нито веднъж не се е изказвал в зала.
И мълчаливите, и словоохотливите депутати са освободени от грижата да попълнят до 31 март график за платения си отпуск през годината. Както е известно, отпускът на народните представители съвпада с парламентарните ваканции. Тази година някои депутати настояват за сливане на традиционната 10-дневна великденска ваканция с почивните дни по Гергьовден, защото ги „делят“ само две пленарни заседания. Така на практика ще се получат 20 неработни дни. Ако това предложение бъде гласувано, най-вероятно ще се насрочат дати за две извънредни пленарни заседания, в които да се отработят пропуснатите заседания.

Станете почитател на Класа