24,4% от българите биха гласували днес за ГЕРБ

Ана Михова

Ако парламентарните избори бяха днес, ГЕРБ няма да получи мнозинство. Това сочи проучване на „ББСС Галъп интернешънъл”, проведено между 10 и 17 март сред 1005 души и представено вчера. Според изследването за управляващите биха гласували 24,4 на сто, което е спад с 3% в сравнение с февруари т.г. и с 15,5% спрямо март м.г. Социалистите бележат малък ръст – 17,8 % подкрепа сега, срещу 15,7% през февруари и 13,2 на сто през март 2010-а. “ГЕРБ все още има ресурс като политическа сила, най-вече благодарение на сравнително високия авторитет на не едно лице. Все пак в челната десетка има доста кадри на ГЕРБ. Проблемът е, че този човешки ресурс не излъчва адекватни послания – и с думи, а още по-малко с дела. Оттам е усещането, че ГЕРБ не си обслужват кредита на доверие, който получиха на изборите”, смята Живко Георгиев.
Най-одобряваният политик продължава да бъде еврокомисарят Кристалина Георгиева с 60%. По думите на Първан Симеонов обаче както тя, така и бившият еврокомисар Меглена Кунева към момента „имат малко сувенирна стойност“.
Георгиева е следвана от президента Георги Първанов и премиера Бойко Борисов, които са с изравнени позиции - 39% доверие. Четвърти са Меглена Кунева и Росен Плевнелиев с по 38% одобрение. Рейтингът на вътрешния министър Цветан Цветанов продължава да пада, констатираха от „ББСС Галъп интернешънъл“. През март доверието към него е било 24% , а през февруари 29%.
При изследването е била разиграна хипотетична ситуация на балотаж на президентските избори. При вариант на втори тур едни срещу друг да застанат Меглена Кунева и Цветан Цветанов бившият еврокомисар ще получи почти два пъти повече гласове, като съотношението е 35 към 18%. Тя ще се наложи и над Росен Плевнелиев, ако той й е конкурент, но резултатът ще е 32% срещу 26 на сто. Единственият, който може да победи Кунева, е най-силната фигура в ГЕРБ – самият Бойко Борисов – с резултат 35 на сто срещу 27% за Кунева.
Повратен момент в проучването бележи отношението към работата на правителството на ГЕРБ. За първи път борбата с корупцията и управлението на страната като цяло са “оценени” негативно. “А това бяха най-значимите конкурентни преимущества на ГЕРБ на политическата сцена, тяхната емблема”, напомни Живко Георгиев. 75% от хората не са доволни от скока на цените, 71% – от материалното положение, 66% са недоволни от високия ръст на безработицата, а 59 на сто – от състоянието на здравеопазването. Две трети, което е 65%, смятат, че като цяло България върви към по-лошо, само 18 на сто все още вярват, че ще става по-добре. Според Първан Симеонов правителството достига нивата на песимизъм на управлението на тройната коалиция.

Станете почитател на Класа