Първанов пази неутралитет за президентските избори

Ще запазя неутралитет на предстоящите избори за президент, заяви вчера Георги Първанов, който е на официално посещение във Виена.
„Предпочитам да запазя неутралитет в тези избори. Така мисля, че е редно, освен ако ситуацията не стане доста сложна и драматична. Във всички случаи е добре настоящият държавен глава да не взема отношение към това кой и как ще го наследи. Аз бих приветствал който и да е на моето място. Това е изборът на народа”, коментира още Първанов в австрийската столица. Президентът заяви още, че насрочването на изборите ще стане след консултации с всички парламентарно представени партии. „Нека да не бързаме да насрочваме изборите”, обясни той. „Аз подозирам, че ще има изобилие от кандидати”, допълни Първанов.
Малко по-рано държавният глава проведе разговор на „четири очи” с федералния канцлер на Австрия Вернер Файман. Разчитаме членството на България в Шенген да бъде реализирано в рамките на унгарското председателство на ЕС, каза президентът след срещата. „Изразих своите съмнения за това, че могат да се използват друг тип оценки, не по изискванията за Шенген, а по Механизма за сътрудничество и оценка например, което не би било редно“, допълни Георги Първанов. Двамата държавници са коментирали още новите идеи за пакта за конкурентоспособност, както и възможностите да бъде координирана финансовата, данъчната и икономическата политика на страните членки.
Австрия проявява голям интерес и към проекта за газопровод „Набуко”, и към „Южен поток”, съобщи Георги Първанов след срещата си с Вернер Файман. Федералният канцлер е изтъкнал, че става дума за проекти, които се допълват и от които и двете страни могат да спечелят.
„Ако Европа иска да мери сили с динамично развиващите се азиатски страни, тук действията не търпят отлагане. България би могла да почерпи опит от Австрия относно изграждането на връзката между науката и бизнеса“, каза още президентът.

Станете почитател на Класа