Цецка Цачева: Трябва нова зала за Народното събрание

Длъжни сме да създадем нормални условия за работа на народните представители в пленарната зала. Това заяви председателят на парламента Цецка Цачева пред БНР вчера по повод на идеите да се спестят пари от проекта за създаване на нова зала на Народното събрание.
„Аз мисля, че не един и не два примера Народното събрание даде по посока на пестене. Фактът, че в последните 2 години работим с бюджет, който е в пъти по-малък от
онзи, с който са работили колегите преди това, е добро доказателство“, беше категорична Цачева. Според нея сегашната сграда на парламента не е пригодена за работата на институцията. Тя заяви, че не е нормално кабинетите на депутатите да са в сградата на площад „Ал. Батенберг“ , а заседанията да се провеждат в старата постройка.
„Макар и с дребни реконструкции, постройката на сегашната сграда на НС е от 1884 година, в залата в момента няма възможност да се постави папка с формат А4, защото тя пада заради наклона на банките“, заяви председателят на парламента. Според нея хартията, която използва парламента заради несъществуващите компютърни връзки между местата на депутатите, е много скъпа.
„Трябва да имаме самочувствие вече на европейска държава и трябва да си правим много добре сметката от коя икономия има полза и коя вложена инвестиция ще ни донесе допълнителни икономии“, каза Цачева.
Тя коментира и изострената политическа борба в страната. Според нея атаките и нападките срещу ГЕРБ няма да спрат, защото през тази година ще има избори.
„Аз съм максимално близо до това, което и българските граждани биха желали - да има един консенсус, да има едно обединение, да има едно единство в главните, в политическите цели, но за съжаление, нека да бъдем реалисти, това нещо не се получава“, каза Цачева.
Според нея още от понеделник ще започне работата по финализиране на текстовете за закона „Кушлев". Тя обясни, че причините за бързите промени са препоръките в докладите на ЕК и на Държавния департамент на САЩ, които искат от нас улесняване на конфискацията на имущество, придобито от престъпна дейност.

Станете почитател на Класа