Българската евролевица е сред заличените формации

Сред по-известните партии от заличените през последната година 250 политически формации са Бирената партия, Българската евролевица, „Напред, България“ на Иван Славков, Консервативната партия, Народната партия, Българска партия либерали, няколко комунистически и земеделски партии. Това установи проверка на „Класа“ броени дни след като председателят на Сметната палата Валери Димитров заяви, че на всички законови изисквания у нас в момента отговарят 177 партии.
Неподаването на финансов отчет в две последователни години е една от причините за заличаване на партия, обясни в края на миналата седмица Валери Димитров. „Поразчистихме гробището, където имаше партии-призраци“, коментира той.
Имената на някои от заличените партии имат дългогодишни традиции и вероятно с „освобождаването“ те си ще станат желана придобивка за бъдещи обединения и формации.
За сметка на това сред отговарящите на всички законови изисквания и действаща е основаната през 2010 г. Пиратска партия.
Субсидии получават само парламентарно представените, както и тези, които са минали 1% на последните парламентарни избори. В момента това са партиите в 8 парламентарни групи и извънпарламентарните „Новото време“ и „Евророма“ – общо 10. Около 30 формации имат свои страници в интернет, а политическите лидери, които поддържат свои блогове, са по-малко от две дузини.

Станете почитател на Класа