БСП обвини кабинета за липса на европейска икономическа политика

Двете силни държави в ЕС предлагат Европа на две скорости: основните решения да се налагат от Франция и Германия, а останалите страни - да ги изпълняват. Не приемам мълчанието на българското правителство по въпроса, защото и то ще е с този намордник, който искат да ни наложат. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция вчера. Според него икономическите предложения на Франция и Германия водят към Европа на рестрикциите под мотото "Ние решаваме, вие плащате".
„ЕС наля стотици милиарди евро по време на кризата в банковите системи, за да не фалират банките. Очевидни са последствията от спекулативния капитализъм, свързан с бърза печалба без продуктивен растеж“, продължи коментара си той. Станишев обясни, че през пролетта ще започне европейска кампания за създаване на общ социален модел и българските социалисти ще се включат в нея.
Лидерът на БСП каза още, че не приема и фискалния борд на Симеон Дянков, защото той предлага да няма социална политика. „Абсурдно е подобни мерки да се записват в българската конституция“, каза председателят на БСП. Той беше категоричен, че подобна политика обрича България трайно да остане най-бедната и най-изостаналата страна в ЕС.
„За нас политическо е по-изгодно ГЕРБ да си изпие горчивата чаша до дъно, защото виждате темпа на загуба на доверие към тях. Заедно с това колкото по-бързо си отиде това правителство, толкова по-добре за България“, каза Станишев. Той припомни, че социалистите са приели позиция за оставка на правителството и с всички демократични и парламентарни средства ще се стремят да постигнат това. „За тези цели сме готови на диалог с всички парламентарни и извънпарламентарни партии, които ни подкрепят в тези действия“, беше категоричен лидерът на БСП.

Станете почитател на Класа