Законодателството ни е необмислено според юристи

Трайна характеристика на българския правен ред е неговата нестабилност и непредвидимост. Това констатираха вчера от инициативата Юридически барометър, която за втори път направи оценка и анализ на нашето законодателство. През второто шестмесечие на миналата година в НС са приети 103 закона, а измененията на законови актове са 231.
40 от законите са изменени или допълвани повече от веднъж в рамките на периода. Най-често променяните нормативни актове през 2010 г. са законът за здравето - с общо 7 изменения, Кодексът за социалното осигуряване - с 10, Кодексът за здравното осигуряване - с 11 поправки.
Цифрите показват, че най-често променяните закони са тези, които засягат най-големи групи от хора. „Четири от законите са влезли в сила с обратно действие, а 19 – в деня на тяхното обнародване, което не позволява на адресатите да се запознаят с промените“, констатира ръководителят на проекта Даниел Вълчев. Той обясни, че имало случаи, когато се правят промени преди влизането им в сила. Такъв бил случаят със Закона за данък върху добавената стойност. Според омбудсмана Константин Пенчев всеки закон трябва да има ясна визия. “Трябва много да внимаваме да не нарушаваме правата на гражданите и да не си поставяме, меко казано, странни цели”, заяви той.

Станете почитател на Класа