ГЕРБ иска президент и кметове в големите градове

Борислав Михайлов
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Следващият президент ще е от ГЕРБ. Това каза вчера на официалното представяне на предизборния щаб на партията неговият председател Цветан Цветанов. Той уточни, че всеки един от членовете на предизборния щаб може да е кандидат за държавен глава, но подробностите по кандидатурата ще са ясни през май или юни. Цветанов посочи, че целта на щаба е да подобри постигнатото на предишните местни избори. През 2007 г. ГЕРБ спечели кметските кресла в 10 областни центъра и 993 общински съветници. Нагласата в структурите според Цветанов е Йорданка Фандъкова да бъде издигната отново в София и Димитър Николов в Бургас. В Пловдив и Варна също имало реални шансове следващите градоначалници да са от ГЕРБ.
По-голямата част от сегашните кметове на ГЕРБ ще бъдат издигнати отново, съобщи Цветанов. Той изтъкна, че участието на партията в изборите ще е самостоятелно, но не изключи политическо партньорство след вота с всички партии от целия спектър, стига това да е в интерес на общините и гражданите им.
От ГЕРБ са подготвили 23 критерия, на които трябва да отговарят техните кандидати за кметове и общински съветници. Девет от изискванията ще се доказват с документи. Сред тях са декларация, че кандидатът не е бил агент на ДС, че няма неплатени данъци и други публични задължения, че имуществото и авоарите му не са придобити от престъпна дейност. Освен това бъдещите кметове и общинари не трябва да са се дискредитирали от участието си в законодателната, изпълнителната и местната власт, както и от членството си в други партии, уточни Цветомир Паунов – зам.-председател на Националния предизборен щаб.
Никъде в критериите няма изискване кандидатът за кмет да е член на ГЕРБ, коментира Цветан Цветанов. Имало сегашни градоначалници, спечелили на предишните избори като независими кандидати, които желаели да станат членове на ГЕРБ. Такъв бил случаят в Раднево, където сегашният кмет вече е приет за член на ГЕРБ и е евентуалната кандидатура на партията и за предстоящия вот.
„Няма да водим кампания с компромати. Не сме привърженици на подобен тип кампании и няма да правим това и сега“, увери говорителят на ГЕРБ Севдалина Арнаудова. В предизборния щаб тя ще отговаря за връзките с обществеността. С юридическите въпроси и методологията на кампанията ще се занимават депутатите Искра Фидосова, Димитър Лазаров и Цвета Караянчева. Организационно-политическите въпроси ще бъдат решавани от Пламен Нунев, Веселин Златев, Евгения Алексиева. Политическия маркетинг, анализите и прогнозите ще извършват Елен Герджиков и Валя Чилова, а координацията с депутатите ще осигурява председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.

Станете почитател на Класа