Египтяните смятат, че военните пречат за либерализацията на икономиката


Египетският военни защитават страната, но също така контролират детските градини и морските курорти. Военните дивизии също така произвеждат телевизори, джипове, перални машини, мебели от дърво, зехтин, както и бутилирана вода, чиято марката носи името на дъщерята на генерала, Сафи.

За тази огромна мрежа от предприятия, военните не плащат никакви данъци, наемат като работна ръка лица на задължителна военна служба, купуват обществена земя при изгодни условия и не изнасят никаква информация пред парламента или обществеността.

След свалянето от власт на президента Хосни Мубарак миналата седмица, военните, разбира се, също контролират правителството. А някои учени, икономисти и бизнес групи твърдят, че военните вече са започнали да предприемат мерки за защита на привилегиите на тяхната икономика с регулираща роля, като по този начин пречат на промените, които според някои от тях са от решаващо значение, ако Египет иска да се очертае като по-стабилна, просперираща страна.

"Като пазят бизнеса си да не бъде подложен на контрол и отчетност, военните искат да теглят пределната черта," заяви Робърт Спрингборг, експерт по египетските военни в Морската школа за следдипломна квалификация. "А това означава, че не може да съществува значим граждански контрол."

Фелдмаршал Мохамед Хюсеин Тантави, министърът на отбраната и военната продукция, който сега предвожда съвета на офицерите управляващи Египет, е бил силен поддръжник на правителствения контрол върху цените и производството. Той е последователен противник на стъпките за отваряне на икономиката, според дипломатически грами направени публично достояние от WikiLeaks.

И вече има признаци, че военни все правят все по-голямата чистка на кабинета, а и управляващата партия призовава към пазарно-ориентирани икономически промени, като разпродаване на държавните фирми и намаляването на бариерите пред търговията.

Тъй като военните взеха властта, правителството пропъди такива политически фигури, които бяха набедени, че са прибрали прекалено високи лични печалби от разпродаването на държавни имоти. Такива са най-вече по-малкият син на г-н Мубарак, Гамал, и приятелят му - стоманеният магнат Ахмед Ез. В четвъртък, египетски прокурор разпореди г-н Ез да бъде задържан под стража в обвинение за корупция, заедно с двама бизнесмени от стария кабинет - бившия министър на туризма, Зухаир Гарана и на жилищното строителство - Ахмед ел-Маграби, както и бившият министър на вътрешните работи Хабиб ал- Адли.

Освен това правителство предвождано от военните, също удари по поддръжниците на икономическата откритост, включително и по бившият финансов министър Юсеф Бутрос-Гали, който е бил принудително свален от поста си, както и по бившия министър на търговията и промишлеността Рашид Мохамед Рашид, чиито активи са замразени по обвинения в корупция. И двамата са високо признати политици в международен план и не са били обвинявани преди това в корупция.

"Това озадачи всички," каза Хишам А. Фахми, главен изпълнителен директор на Американската търговска камара в Египет.

В интервю, г-н Рашид заяви, че се чувствал като изкупителна жертва. "Хората, които поддържат либералните реформи и отворената икономика за заловени в разгара на антикорупционната кампания", каза той. "Моят случай е един от тях."

"Сега има много гласове от миналото, говорещи за национализация -"Защо ни е притрябвал частния сектор?", добави той. Той отказа да говори конкретно за военните, но заяви, че като цяло в рамките на правителството, "някои хора са се опитвали да кажат, че причината за революцията е просто икономическата реформа."

Въпреки, че някои западни анализатори смятат, че империята на военните съставлява около една трета от икономиката на Египет, г-н Рашид заяви, че е в действителност тя е по-малко от 10 на сто. Но икономистите твърдят, че заради интересите на военните насочени към властта те все още се притесняват, че те ще възпрепятства продължаването на прехода от икономика доминирана от държавата, създадена по време на управлението на президент Гамал Абдел Насър, към по-открит и ефективно работещ свободен пазар, които постигна напредък по време на управлението на г-н Мубарак.

Освен това, правомощия на военните да контролират и направляват политиката в момента са неограничени. Военните не са поканили никакво граждански представители в правителство на прехода, и то се радва на такъв скок в престижа, откакто прогони г-н Мубарак, че никой в опозиция не смее да го критикува.

"Ние им имаме доверие", заяви Уалид Рашид, член на Младежкото Движение '6 април', които спомогна за избухването на бунтът в Египет. "Благодарение на армията, революцията ни е в безопасност."

Някои от младите революционери в челните редици на бунта се самоопределят като леви или социалисти. А идеята за либерализиране на икономиката се компрометира поради корумпирания начин, по който правителството на Мубарак е извършвало приватизация, като е раздавало крупни суми на малък кръг велможи около управляващата партия, като по този начин е оставило повечето египтяни сами да се борят срещу смазващата бедност и ширещата се инфлация.

По 'The New York Times'

Станете почитател на Класа