Парламентът замрази заплатите си със скандал

Борислав Михайлов

Мораториумът върху заплатите на народните представители, наложен през миналата година, ще продължи да действа и през 2011 г. Това реши парламентът вчера след изключително разгорещени дебати, които на моменти заплашваха да прераснат в бой. „За“ замразяването гласуваха от всички парламентарни групи без ДПС, които се въздържаха. Преди да стигне до този консенсус, мнозинството отхвърли предложението на Димчо Михалевски от Коалиция за България спестените от Народното събрание средства да бъдат пренасочвани към общините за социални нужди.

Опити за саморазправа

Пленарното заседание започна с 30-минутно закъснение поради липсата на кворум, а почивката дойде 15 минути по-рано, след като лидерът на „Атака” Волен Сидеров и депутати от групата му опитаха саморазправа с говорещия от трибуната Румен Овчаров.
„Екшънът” в залата започна веднага след предложението на Цецка Цачева, което не фигурираше в приетия в сряда дневен ред за седмицата. Депутатката от левицата Меглена Плугчиева поиска Цачева да отговори кога е искрена – дали, когато говори за ограничения на разходи, или миналата седмица, когато е ползвала правителствения „Фалкон” за посещението си в Израел, водейки секретарка, бодигард и преводач.
„Не зависи от волята ми с какво да пътувам. Имах желание да стигна до Анталия с плуване“, отговори Цачева и обвини Плугчиева, че ползва Народното събрание за интриги.
Янаки Стоилов от Коалиция за България припомни, че миналата година депутатските заплати са замразени с мотива, че това е заради финансовата криза, и ще продължи, докато страната е в криза. „Значи кризата продължава“, заключи Стоилов и поиска да се увеличи минималната работна заплата. По думите му, целта на депутатите е да направят живота на хората по-добър, а не своя по-лош.
Колегата му Румен Петков обвини парламента, че вече е дал лош пример, като е гласувал да се увеличи с над 100 млн. лева бюджетът на държавната администрация. Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов бе още по-краен.
„Аз наистина се замислям дали да не си намалим заплатите, ние работим зле“, каза Костов и предложи: „Нека помислим с колко да си намалим заплатите, след това да намалим и на другите, за да помогнем на държавата.“ Изказването му бе аплодирано от депутати от левицата, но предизвика гнева на Волен Сидеров. Той заяви, че милионери като Иван Костов и Румен Овчаров изобщо нямат нужда от заплати, още повече че са виновни за разграбването на България.
„С тази помиярска политика доникъде няма да стигнете“, отвърна Овчаров на Сидеров. Репликата му разгневи лидера на "Атака", който отиде до трибуната и изкрещя: „Вие сте помияри.“
Квесторите не допуснаха разпрата да прерасне в ръкопашна схватка. Гласуването след почивката мина без емоции и обяснения по вота. А шефът на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев каза, че замразяването на заплатите е разумна мярка, защото и без това рейтингът на парламента не е висок.

Станете почитател на Класа