Премиерът Борисов освободи Цветлин Йовчев

Министър-председателят Бойко Борисов освободи вчера Цветлин Йовчев като председател на ДАНС. „Приел съм оставката. При мен депозира ли се оставка, няма случай да не я подпиша“, каза Борисов при представянето на ръководството на БОРКОР.
Не може така безотговорно да се допусне изтичане на информация и най-вече тази информация да не достигне до надлежните органи, коментира още премиерът. Той изтъкна, че Йовчев е "изключително добър професионалист, но, за да бъдеш началник, трябва да умееш да контролираш подчинените си". Борисов изрази надежда, че след като свърши отпуската на Йовчев, той ще остане да работи за правителството. Дотогава щял да мисли кого да сложи на негово място.
Оставката на Цветлин Йовчев предизвика многобройни коментари. Главният прокурор Борис Велчев я определи като „акт на старомодна почтеност“. Всяка една оставка, която е подадена не под натиск, за мен е една достойна постъпка, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. Преди още премиерът да обяви решението си, лидерът на „Атака“ и член на комисията за контрол на ДАНС Волен Сидеров каза, че „Борисов и Йовчев трябва да обмислят добре тази оставка и да преценят как тя може да бъде оттеглена". Лидерът на ДСБ Иван Костов смята, че премиерът е подведен за вината на Йовчев при скандала със СРС-тата и не трябва да бъде освобождаван. Председателят на СДС Мартин Димитров пък изрази мнението, че премиерът е намерил „изкупителна жертва“, върху която да хвърли вината за скандалите. Подобна позиция изрази и депутатката от Коалиция за България Корнелия Нинова. Тя смята, че Йовчев поема чужда отговорност - тази на вътрешния министър Цветан Цветанов. Зам.-председателят на ДПС Камен Костадинов също определи постъпката на Йовчев като достойна.

Станете почитател на Класа