БСП се готви за вот на недоверие към кабинета

БСП отново се готви да поиска вот на недоверие към кабинета „Борисов“. Това стана ясно след заседание на Националния съвет на партията в събота.
„Не трябва да се плашим от това, което ще се случи, ако ГЕРБ паднат от власт. Нашите действия трябва да бъдат отговорни и последователни“, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев. В тази връзка Румен Петков препоръча да се сформират работни групи на БСП по области, а ръководството на партията да се срещне със синдикатите, Българската стопанска камара и Българския лекарски съюз. „Всичко това трябва да бъде подготовка за вот на недоверие", добави Петков и допусна, че правителството може да падне.
Трябва да се формулират няколко, много категорични политически тези, а Националният съвет на БСП да коментира варианта за оставка на правителството и предсрочни избори в страната, каза Румен Овчаров.
В страната се създават предпоставки за политическа криза, заяви още Сергей Станишев. Той отбеляза, че досега никога не е правено публично обвинение към премиер чрез записи на телефонни разговори. Във всяка нормална държава при подобни скандали като тези от последните месеци правителството си отива. По думите на лидера на БСП след последните събития в страната възниква въпросът кой контролира Бойко Борисов.
Станишев коментира, че оповестените разговори на Ваньо Танов с представители на властта са показателни за начина, по който се управлява държавата. Социалистите се тревожели, че скандалите подкопават доверието на хората в държавата и ще имат външнополитически последици за реализацията на национални приоритети като Шенген.
Лидерът на социалистите изтъкна, че в изтеклите разговори има данни за извършени престъпления и затова ръководството на Коалиция за България на среща с главния прокурор ще настоява за обективно и безпристрастно разследване.
Националният съвет на БСП прие и състава на Националния предизборен център за двата вота през тази година - местния и президентския. Ръководител е Сергей Станишев, а негови заместници са Евгений Узунов и Катя Николова. Сред членовете на предизборния център са още Георги Гергов, Корнелия Нинова, Красимир Премянов, Мая Манолова, Михаил Миков, Румен Овчаров, Румен Петков, Янаки Стоилов и др.

Станете почитател на Класа