Божидар Димитров оставя на юристите връщането си в НС

„От мен се искаше да си подам оставката, подадох си я, другото - дали ще се връщам в парламента, или не, е работа на други хора и други институции. Попитайте ги тях какво е положението.“ Така министърът на българите в чужбина в оставка Божидар Димитров коментира пред „Класа“ новата ситуация, която възникна около него с налагането на президентско вето върху Изборния кодекс. На 22 декември м.г. народните представители приеха поправка в кодекса, уреждаща статута на мажоритарно избран депутат, чиито пълномощия се прекратяват, която веднага бе назована поправката „Божидар Димитров“. Според тази поправка при прекратяване на пълномощията на мажоритарния кандидат мястото му се заема от следващия в листата на същата партия.
„Нищо не мога да кажа за Изборния кодекс, нито съм го правил, нито знам какво съдържа“, уточни Димитров. Още щом подаде оставка на 18 декември заради агентурното си минало, той обяви, че няма намерение да се връща в парламента, а като шеф в Националния исторически музей.
По този повод вчера в сутрешния блок на bTV бившата депутатка от БСП Татяна Дончева предложи да се направи инвентаризация на музея, за да се види дали не липсва нещо в него. „Твърдя, че Божидар Димитров неслучайно не иска да се върне в парламента и не иска да напусне музея. На мен са ми казали, че трябва да се направи инвентаризация. Нека видим дали нещо липсва", обяви Дончева.
Думите й предизвикаха светкавичната реакция на министъра в оставка. „Тази жена представа си няма, че това е най-ревизираният музей в света. Годишно се правят най-малко по четири-пет редовни ревизии, а веднъж на три години – цялостна. Тя просто разправя махленски клевети“, отсече той. Димитров си припомни, че по „едно време ревизиите били едновременно четири и даже секретарката му не смогвала да прави кафета на ревизорите“. Според него причините да са толкова чести били две. Едната е, че музеят е на пряко подчинение на културното ведомство за разлика от всички други. А втората е, че „директорът на НИМ никога не е бил любимец на министрите на културата“.
Димитров си припомни, че по време на кметските избори през 2005 г. Дончева го обвини, че като катастрофирал със служебната кола на НИМ, от нея се посипали плакати на Бойко Борисов. „Шофьорът ми тогава беше смъртно обиден, защото 25 години няма нито едно нарушение, искаше да я дава под съд. Просто си измисля нещо като последната махленска клюкарка“, не пощади Дончева министърът в оставка.

Станете почитател на Класа