БСП няма да подкрепи Константин Пенчев за омбудсман

Социалистите няма да подкрепят кандидатурата на шефа на ВАС Константин Пенчев за омбудсман, реши вчера ИБ на БСП. „Изненадващо е предсрочното освобождаване на поста от председателя на ВАС Константин Пенчев и номинирането му за омбудсман, което ни навежда на логичния извод за политическа сделка“, мотивира се вчера пред журналисти лидерът на партията Сергей Станишев. Според него това е възможност ГЕРБ да овладее поредна позиция, този път в съдебната власт, което е важно за правителството, тъй като ВАС решава казуси пряко свързани с кабинета. Според Станишев за омбудсман трябва да бъде номиниран човек с ясна и ярка обществена позиция.
Социалистите поискаха и публично извинение от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов заради изказването му в Брюксел, че България не била готова да се присъедини към ЕС през 2007 г. "България не беше готова да влезе в ЕС през 2007 година. Беше взето политическо решение... Съжалявам, че България беше лош пример в разширяването на ЕС, но се надявам, че такива грешки няма да бъдат правени занапред", каза в белгийската столица Цветанов. Според него подобни думи биха попречили и на едно бъдещо отстояване на позиции в Евросъюза. Станишев призова Цветанов да се извини в парламента.
„Изявлението на Цветан Цветанов е абсолютно недопустимо и неприемливо, но не е случайно къде и защо министърът е казал това“, отсече още Станишев. Такава оценка на вицепремиера съвпада с тези, които бяха против членството на България в ЕС, допълни го бившият вътрешен министър и настоящ депутат от КБ Михаил Миков.

Станете почитател на Класа