БСП и ДПС внасят вот за недоверие заради здравеопазването

БСП и ДПС са решили вотът на недоверие към правителството да е заради кризата в здравеопазването. Това съобщи вчера председателят на БСП Сергей Станишев. Той добави, че консултациите с хората на Ахмед Доган вече са приключили и до петък двете партии ще напишат мотивите и ще съберат нужните 48 подписа за стартиране на процедурата. В момента работна група подготвяла мотивите в детайли. Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан също потвърди новината.
По думите на червения лидер вотът не е срещу здравния министър Анна-Мария Борисова, а срещу политиката на целия кабинет в тази сфера и най-вече към министър-председателя Бойко Борисов, който носи отговорността за нея. Сергей Станишев за пореден път определи състоянието в здравната сфера като "пълен разпад, колапс, хаос, който е причинен от цялостната финансова и икономическа политика на кабинета".
Ние нямаме илюзии, че вотът ще събори кабинета, а основната му цел е да се представи алтернатива на политиките, сега в областта на здравеопазването, а впоследствие и на управленската политика, коментира Лютви Местан.
Депутатът от ДПС Нигяр Джафер, която е член на парламентарната здравна комисия, посочи, че основанията за вот на тема здравеопазване не се нуждаят от доказателства. „Финансов недоимък, управленска немощ, законодателни недоразумения, къде умишлени, къде от некомпетентност. Това доведе до сегашното
положение“, коментира тя. Джафер отбеляза, че тези събития са се развивали на фона на оставки на водещи представители на здравеопазването като министър, заместник-министър, двама директори на здравната каса, председател на здравната комисия в парламента и заместници на комисията. Това според нея се е правело, за да се отприщи напрежението, натрупано у лекари и пациенти.

Станете почитател на Класа