Първанов: Виждаме се с Бойко Борисов периодично

С премиера нямам само задочен разговор, ние се виждаме периодично, говорим си, заяви вчера президентът Георги Първанов по повод задочния спор, който възникна между него и премиера, след като държавният глава каза, че има нужда от алтернативна политика, а Борисов го поздрави, че си е признал. „Нали не искате да има скрита, тайна политика, особено когато става дума за принципи, когато става дума за управленска политика, която засяга хората. Всичко това, което аз имам като аргументи или като мотивация, което има министър-председателят, трябва да е на масата, трябва да е публично. Това е конструктивно напрежение в най-добрия смисъл на думата. Когато има нужда от консолидация - ние го правим! Ето, по моя инициатива тези дни се провежда Консултативен съвет за национална сигурност“ , каза още президентът, след като откри учебната година във врачанското село Борован.
Първанов коментира и изказването на френския посланик Етиен дьо Понсен, който призова да имаме министър по ромските въпроси, като менторско. „Правителства наред, включително и сегашното, правят немалко усилия, за да намерят реалната социална образователна интеграция на ромите в България. С назидателен тон, особено от посланиците, този проблем няма да се реши, по-скоро се създава напрежение“, каза Първанов.
Изгонването на български и румънски роми от Франция не е добър европейски тон и се разминава с европейските ценности и правилата, утвърдени преди нашето членство в съюза, каза още държавният глава.
„Не намирам за нормално груповото репатриране, какъвто беше този случай. Ако има хора, които са нарушили закона, то тази информация трябва да стане публична, което е и ангажимент на българските власти. В никакъв случай не бива да се вменява вина на етнически принцип, каквото впечатление се създава сега“, допълни президентът.

Станете почитател на Класа