СБ: Имате водеща политика в образованието

България има водещата политика в областта на образованието за региона. Това заяви вчера Алберто Родригес, ръководител сектор "Образование" на Световната банка (СБ). Той бе категоричен, че реформите от последните три години са привлекли интереса и на други страни като Румъния и Полша. Според него Латвия и Румъния изпитват много големи проблеми в образованието заради кризата. Страната ни обаче била с късмет, защото кризата е започнала след старта на реформите. В доклада се отчита, че от 2006 до 2008 година заплатите на учителите у нас са увеличени с 46%. В същото време обаче издръжката на един ученик у нас е под средноевропейската. От Световната банка изразяват притеснение заради задълбочаващите се проблеми със социалното включване на деца от малцинствените групи и по-бедните семейства у нас. Анализът сочел, че реформите ще дадат резултат през 2015 г.
Според постоянния представител на Световната банка у нас Маркус Репник въпреки постигната ефективност на промените в образованието все още има проблем с качеството на образованието и отчетността на системата. Като по-слаби от очакваните се определят резултатите от международната оценка за качеството на образованието. По-малко от половината от 15-годишните български ученици успяват да покрият определения от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие критичен праг на математически познания и грамотност при четене. Освен това данните показват, че е възможно оптимизацията на училищната мрежа да е довела до отпадането на ученици в последните три години.
Отчита се и демографският срив, който е довел дотам, че в периода 2000-2009 година населението в училищна възраст е намаляло с 30% - във възраст за основно образование с 26%, а за средно с 31%. Посочва се, че закриването на училища достига пиковите си нива през 2008 година, когато са закрити 340 училища, спрямо 111 през 2007 година и 44 през 2009 година. Общите икономии в резултат на реформата възлизат на 100 млн. лева. Отчита се обаче, че тежестта на реформата е поета основно от малките общини. За да се избегне този ефект за в бъдеще, от Световната банка препоръчват да се увеличи броят на защитените училища, както и да се преразгледат критериите за групиране на общините.


СУ обяви допълнителен прием

СУ „Климент Охридски“ обяви вчера, че приема документи за участие в допълнителния прием на студенти в 54 специалности за незаети места в редовна и задочна форма на обучение. В приема могат да участват кандидати за СУ, които не са класирани за студенти в университета, както и такива, които не са участвали в изпитните кампании на висшето училище.

Станете почитател на Класа