Учени съставиха първия маймунски речник

Лондон, Великобритания /КРОСС/  В хода на еволюцията, орангутаните са изработили богат речник от жестове, който не се различава в различни групи и може да бъде наречен "международен език за общуване". До този извод са достигнали британските учени от университета Сент Ендрю.
По-умните представители на орангутаните могат да разгадават гатанки и разбират стойността на парите. Но сред приматите те са с най-малко развити гласни струни, което не им пречи активно да си общуват.
Учените девет месеца са наблюдавали животните в три зоопарка. Те са установили 64 различни жеста, като 40 от тях били повтаряни толкова често, че можело да се определи какво точно означават. На базата на наблюденията си учените са съставили речник, в който има жестове, означаващи салто, обръщане, назад, ухапване, дърпане на коса, чесане на главата, покана за игра, съобщава "Мембрана". Най-удивителното е, че някои жестове приличат на човешките. За да даде знак "стоп" орангутанът натиска леко ръката на събеседника си, който, според него, прави нещо неправилно. Точно така правят и децата, които не умеят да говорят.

/ВН/

Станете почитател на Класа