EVN България: Упреци без обосновка не коментираме

София /КРОСС/  Все още не сме получили доклада от регулаторния одит и едва, когато разполагаме с него, ще можем да изразим становище в детайли. Все пак се надяваме, че ако има упреци към нашата счетоводна политика, те са добре формулирани. Това се казва в позиция на EVN България, изпратена до Информационна агенция КРОСС, по повод днешната пресконференция на премиера Бойко Борисов и председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев по повод доклада на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за дейността на електроразпределителните дружества.
Основните нарушения, констатирани в доклада, са свързани с лицензионните режими и възлагането на външни услуги на подизпълнители, което оскъпява цената за крайните потребители. Дружествата са допуснали и нарушения на данъчните закони.

"Общи упреци без достатъчно обосновка не можем да коментираме", категорични са от EVN.

В дружеството са недоволни от намаляването на нивата за технологични разходи, които се признават то ДКЕВР.
В решението си от юни 2008 г. ДКЕВР определи нива за технологични разходи за всяко ЕРП за втория петгодишен регулаторен период до 2013 г. За EVN България бе определена цел те да бъдат намалени от 20,5 % през 2005 г. до 17,5 % за този регулаторен период, посочват от дружеството.
За сравнение, през 2008 г. сме заявили оперативни разходи за 117,1 млн. лв., но бяха одобрени само 72.5 млн. лв. Също така не бяха взети предвид реалните отчисления от регулаторната база на активите, а стойност, която е под реалната.

Параметрите бяха определени от ДКЕВР за целия петгодишен регулаторен период. Промяна на тези основни параметри в рамките на един регулаторен период е недопустима.

Станете почитател на Класа