Дават ЕРП-та на НАП и прокуратурата (Подробности)

София /КРОСС/  Част от доклада на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), относно дейността на електроразпределителните дружества, ще бъде подложена на проверка от страна на Националната агенция за приходите. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов на съвместна пресконференция председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Докладът беше представен днес на премиера.

Според Борисов проверката се налага, тъй като докладът  показва, че дружествата са допуснали нарушения на данъчните закони.
"В ЕРП-тата ще се направят детайлни данъчни ревизии. Чрез тези завишени разходи на практика се спестяват данъци, тъй като се изчисляват по-малки печалби. Сега тези пари, които дружествата са печелили, ще се опитаме да си ги върнем под формата на данъци и глоби", категоричен беше Бойко Борисов.
"След проверката и анализа на резултатите от нея, е възможно да бъде сезирана и прокуратурата", каза премиерът.

"Дейността на дружествата в България трябва по-често да бъде подлагана на проверка", заяви Ангел Семерджиев. По думите му основните нарушения, констатирани в доклада, са свързани с лицензионните режими, по които те работят. В разрез с условията и изискванията електроразпределителните дружества са възлагали и превъзлагали външни услуги на подизпълнители. "Открити са нарушения и при регулаторното счетоводство", обясни Семерджиев.
На практика, заради изкуственото увеличение на разходи са се формирали високите цени за потребителите.  Според Семерджиев, ЧЕЗ например е увеличило разходите си за външни услуги с 36% през 2009 година, спрямо предходната. Както чешкото дружество, така и Е.ОН са нарушили лицензиите си, като са възлагали почти всички услуги на компаниите-майки.
Държавният регулатор ще признава като загуби за дружествата вече 15, а не 18% на разходите.
Необходимо е подобряване на инвестиционните програми за понижаване на аварийността и повишаване на качеството на предлаганата услуга, смятат още от ДКЕВР.
Докладът  отчита, че през последните години техническото състояние на електропреносната мрежата се подобрява.

"Вследствие на получените към момента и анализирани данни взехме решение  за намаляване с 3 % на признатите разходи за технологични загуби на дружествата, които само за една година са се увеличили с над 30 %", обясни Семерджиев.

Като резултат за крайните потребители от държавния регулатор очакват цената на тока от юли месец да бъде увеличена с 2 %, вместо планираните към момента 5 %. 

/ВС/

Станете почитател на Класа