"Софийска вода" инвестира в подобряване на водоснабдяването в Подуяне

София /КРОСС/ На 21 юни 2010 г. "Софийска вода" започва изпълнението на нов проект за реконструкция на водопровод в Подуяне, кв. Сухата река. 475 м водопровод по ул. "Плакалница", изграждан през 1937 г. ще бъде подменен с нов. На мястото на съществуващите етернитови, чугунени и стоманени 100 мм тръби ще бъдат положени нови от полиетилен висока плътност с диаметър 250 мм. Едновременно с подмяната на уличния водопровод ще бъдат подменени и прилежащите сградни водопроводни отклонения. Инвестиционният проект на "Софийска вода" е на обща стойност 186 000 лева и пряко ще подобри водоснабдяването за близо 600 домакинства, а от повишаването на сигурността на водоровопода индиректно са облагодетелствани всички жители на района.
Успоредно с реконструкцията на водопровода по ул."Плакалница", "Софийска вода" реализира и проект за управление на налягането във водопроводната мрежа в Подуяне, който цели подобряване на експлоатационното й състояние и намаляване на загубите на вода. Управлението на налягането включва редица дейности като изграждане на нови водопроводни връзки, реконструкция на съществуващи участъци, монтиране на допълнителни спирателни кранове, монтаж на хидрофорни инсталации и уреди за измерване на налягането. След изпълнение на проектите за регулиране на налягането броят на регистрираните аварии спада с до 40 %, значително се намаляват: дебитът на течовете при възникнали повреди, разкопаванията на пътната настилка и непланираните спирания на водоснабдяването. Това води до повишаване качеството на водоснабдителната услуга за клиентите в района.
Проектите за подобряване на водоснабдяването в Подуяне са част от Инвестиционната програма на дружеството за 2010 г., която предвижда да бъдат вложени 50 милиона лева във ВиК системата на столичния град и за подобряване качеството на услугите.

/АБ/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа