Световен ден на бежанците

София /КРОСС/ Днес отбелязваме Световния ден на бежанците. Международният ден на бежанците е обявен през 2001 г. по инициатива на Върховния комисариат на ООН за бежанците по повод годишнина от приетата през 1951 г. Международна конвенция за статута на бежанците и се отбелязва на 20 юни. Върховният комисариат на ООН за бежанците е агенция на Организацията на обединените нации, която ръководи и координира дейностите за международна закрила и социалното подпомагане на бежанците, носител на Нобелова награда за мир за 1954 г. и 1981 г. Агенцията е създаден на 14 декември 1950 г. наследявайки основаната от норвежкия полярен изследовател и нобелов лауреат Фритьоф Нансен (ръководена от него до 1927 г.) служба за бежанците, както и на Международна служба за бежанците "Нансен" към Обществото на народите. Организацията работи в сферата на хуманитарните помощи, като негова основна цел е да защитава правата и живота на бежанците, да осигурява възможността за упражняване правото на убежище и сигурен подслон, както и да закриля бежанците и да подпомага намирането на решения, съдействайки им да се завръщат в тяхната собствена страна или да се установят в друга.

 

Холивудската актриса Анджелина Джоли записа специално видео послание за Световния ден на бежанците, с което призовава хората да не забравят за онези, които са били принудени да напуснат домовете си, заради военни конфликти. Джоли е посланик на добра воля на Върховния комисариат на ООН от 2001 г. и от тогава до сега е посетила повече от 20 държави по целия свят. В началото на месец април 35-годишната актриса, заедно с Брад Пит, посети и бежански лагер в бившата югославска република Босна и Херцеговина, в която стотици семейства останаха без дом, след войната, започнала през 1992 г. и завършила 4 години по-късно.

 

По повод Деня на бежанците Българският червен кръст и Съветът на жените бежанки организират празник на открито в столичния Южен парк. С уникална готварска книга БЧК ще събира средства за летен лагер на деца бежанци.

Сборник "Вкусът на живота - 100 рецепти от бежанци в България" има две амбициозни задачи: - да съдейства за опознаването на културата, бита и традициите на бежанците и техните народи чрез храненето - част от житейската философия и светоусещане на всеки народ, и чрез продажбата на готварската книга, да се съберат част от средствата за летен лагер с интензивно изучаване на български език за деца бежанци и българчета от семейства в неравностойно положение в един от планинските или балнeологичните курорти на България, както и за дейности, и програми на Бежанско - мигрантската служба на БЧК с жени бежанки.

 

/ВН/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа