Инспектори по труда извършват проверки в страната

София /КРОСС/ При днешните масирани проверки в автомивки и складове за строителни материали в столицата трудовите инспектори засякоха 11 души без договор от общо 63 проверени в 15 обекта, съобщи националното радио. Само за 40 минути инспекторите провериха две автомивки, два склада за строителни материали на столичния бул. "Черни връх". В най-лъскавия и голям обект "Автокозметичен център" са регистрирани много нарушения, обясни проверяващият инспектор.

Двама души са декларирали, че имат граждански договори, което означава, че нямат трудови договори и ние ще обявим трудови правоотношения между работодателя и тези двама. Трима категорично декларират, че нямат трудови договори., посочи служителят.

Петнайсет хиляди лева е глобата за работодателя за всеки човек без договор. Работник призна съвсем откровено, че няма такъв. На съседната автомивка от седем работници само един е без договор. Бързата проверка в базата данни е показала, че той е бил съкратен на 1 юни. В един от търговските обекти работникът не знаеше или не искаше да каже, каква е заплатата му и дали има трудов договор. Масираните проверки продължават в цялата страна. Информация ще се засича и с други институции.

/АС/

 


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа